«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.
«Η Μακεδονία έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος», επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως η «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τον ίδιο, η είσοδος της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα ενισχύσει «την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».
Οι παρατηρητές πάντως σχολιάζουν πως το μήνυμα Τραμπ στον Ιβάνοφ ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας, ερμηνεύεται ως μορφή πίεσης.
To πλήρες μήνυμα του Τραμπ όπως δημοσιεύτηκε σχολιάστηκε και για την αναφορά στην πΓΔΜ ως Μακεδονία:
«Dear Mr. President:
On behalf of the American people, I congratulate you and the citizens of Macedonia on the occasion of your Independence Day on September 8.
Macedonia has much to be proud of this year. The historic Prespa Agreement resolves the long-standing name issue with Greece and paves the way for Macedonia's membership in both NATO and the European Union. The Agreement and Macedonia's membership in NATO will bolster security, stability, and prosperity throughout the entire region. The United States stands ready to support Macedonia, especially with respect to upcoming discussions on your membership in NATO.
I wish the people of Macedonia my very best on this special day.
Sincerely,
Donald J. Trump.»
Χθες, ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε τους φόβους του, για την περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στο πρακτορείο Balkan Insight, ο κ. Νίμιτς προειδοποίησε πως αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών - είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή - ενδεχομένως να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να προκύψει μια νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος.
«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα λάβει το "πράσινο φως" και από τις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Νίμιτς. Κατά τον ίδιο, πρόκειται μία «δίκαιη και αξιότιμη λύση», που ικανοποιεί τα συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών.
«Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη βραχυπρόθεσμη λύση. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25», είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση στην πΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς πρόσθεσε: «Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις».
σχόλια