ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν»

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter
1

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter

Αλλά η λέξη κατάθλιψη δεν ήταν η σωστή. Αυτό που βίωνα ήταν μια βουτιά στην άβυσσο που εμπεριείχε θλίψη και απέχθεια η οποία εκτεινόταν πολύ πέρα από τον ατομικό μου μικρόκοσμο, ένα είδος βαθιάς σιχαμάρας και απέχθειας για ολόκληρη την ανθρωπότητα και για κάθε ανθρώπινη προσπάθεια από τις απαρχές του χρόνου. Η βδελυρή αποκρουστικότητα της αναπόδραστης βιολογικής τάξης. Γηρατειά, αρρώστια, θάνατος. Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν. Ακόμα και οι πιο όμορφοι ήταν απλώς έτοιμοι καρποί έτοιμοι να σαπίσουν. Κι όμως, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να γαμιούνται και να διαιωνίζουν το είδος, να ξεπετάνε καινούριες φουρνιές για τον τάφο, να φέρνουν στον κόσμο όλο και περισσότερα νέα πλάσματα για να υποφέρουν, λες και επρόκειτο για κάποιου είδους εξιλέωση, κάτι καλό ή κατά κάποιον τρόπο ηθικά αξιέπαινο το να σέρνουν με το έτσι θέλω και άλλες αθώες υπάρξεις σε αυτό το παιχνίδι από το οποίο μόνο ηττημένος βγαίνεις. Σφαδάζοντα μωρά και νωχελικές, μακάριες μαμάδες, μαστουρωμένες από τις ορμόνες.

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter

Αχ, τι γλυκούλι! Υπέροχο! Παιδιά που τσιρίζουν και τρέχουν σαν αφηνιασμένα στην παιδική χαρά, ανυποψίαστα για τις μελλοντικές Κολάσεις που τα περιμένουν: βαρετές δουλειές και καταστροφικές υποθήκες και κακοί γάμοι και απώλεια μαλλιών και αρθροπλαστικές γοφού και μοναχικά φλιτζάνια καφέ σε ένα άδειο σπίτι και μια σακούλα κολοστομίας στο νοσοκομείο.

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνονται ικανοποιημένοι με το λεπτό στιλβωτικό επίχρισμα και τον έξυπνο φωτισμό της σκηνής που έκανε κάποιες φορές την εγγενή ωμότητα της ανθρώπινης τραγωδίας να φαντάζει κάπως πιο μυστηριώδης ή λιγότερο αποτρόπαιη.

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter

Έπαιζαν τζόγο και μάθαιναν γκολφ και καλλιεργούσαν κήπους και είχαν συναλλαγές στο χρηματιστήριο και έκαναν σεξ και αγόραζαν καινούρια αυτοκίνητα και έκαναν γιόγκα και δούλευαν και προσεύχονταν και άλλαζαν διακόσμηση στα σπίτια τους συγχύζονταν με τις ειδήσεις και ανησυχούσαν για τα παιδιά τους και κουτσομπόλευαν τους γείτονές τους και μελετούσαν κριτικές εστιατορίων και ίδρυαν φιλανθρωπικές οργανώσεις και υποστήριζαν πολιτικούς και παρακολουθούσαν τουρνουά τένις και αθλητικές αναμετρήσεις και δειπνούσαν και ταξίδευαν και διασκέδαζαν με κάθε είδους ηλεκτρονικά μαραφέτια και γκατζετάκια, κατακλύζοντας ακατάπαυστα τον εαυτό τους με πληροφορίες και κείμενα και επικοινωνία και ψυχαγωγία από κάθε κατεύθυνση μέσα στο διαρκή αγώνα τους να το ξεχάσουν: να ξεχάσουν που βρίσκονταν, τι ήταν. Αλλά κάτω από ένα πολύ δυνατό φώς δεν υπήρχε τρόπος να ξεγελαστείς.

 

 

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter

«Καμία ελπίδα διαφυγής για κανέναν» Facebook Twitter

Σαπίλα πέρα για πέρα. Να αφιερώνεις το χρόνο σου στη δουλειά, να συμβάλεις ευσυνείδητα στην αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού κατά δύο κόμμα πέντε παιδιά που σου αναλογούν, να χαμογελάς ευγενικά στο πάρτι για την συνταξιοδότηση σου και μετά να μασουλάς με λύσσα τα σεντόνια σου και να πνίγεσαι με τα ροδάκινα κομπόστα που σε μπουκώνουν στο γηροκομείο. Καλύτερα να μην είχες γεννηθεί ποτέ, να μην είχες επιθυμήσει τίποτα, να μην είχε ελπίσει τίποτα.

 

 ________________

Απόσπασμα από την «Καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ. Ο Θίο μιλάει για τα στερητικά του μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου. Φωτογραφίες από το blog του Terry Richardson και την επίσκεψη που έκανε πριν λίγες μέρες στον τάφο του Dennis Hopper στο Μεξικό. Λίγα χρόνια πριν το θάνατο του από καρκίνο ο Hopper είχε κάνει την εξής δήλωση για την γεμάτη ναρκωτικά και αλκοόλ περίοδο της ζωής του: "Στο μυαλό μου ήμουν ανέκαθεν καλλιτέχνης και συγγραφέας. Στην πραγματικότητα ήμουν απλά έναν αλκοολικός ναρκομανής. Όλη αυτή η κατάσταση δεν μου επέτρεπε να δημιουργήσω. Στην πραγματικότητα με πήγαινε πίσω. Μου έκοβε δουλειές. Και για να αντιμετωπίσω αυτή την απόρριψη εγώ, τι έκανα; Έπινα περισσότερο και έκανα περισσότερα ναρκωτικά"

 

 

 

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια