3 κρασιά από τον Μακεδονικό αμπελώνα ιδανικά για την εποχή

3 κρασιά από τον Μακεδονικό αμπελώνα ιδανικά για την εποχή Facebook Twitter
1

3 κρασιά από τον Μακεδονικό αμπελώνα ιδανικά για την εποχή Facebook Twitter

 

Με το χειμερινό σκηνικό μπορούμε πλέον να απολαύσουμε ιδιαίτερες ετικέτες από τον μακεδονικό αμπελώνα, που ταιριάζουν απόλυτα με πλούσια γεύματα.

3 κρασιά από τον Μακεδονικό αμπελώνα ιδανικά για την εποχή Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LifO

 

Δαλαμάρα / Καπνιστός

Καταρρίπτοντας στερεότυπα του τύπου «το λευκό κρασί πάει μόνο με σαλάτες ή ψάρι», προτείνουμε να συνοδεύσετε χειμωνιάτικες γεύσεις με ένα μπουκάλι Καπνιστός 2012.Έκτη και πολλά υποσχόμενη γενιά ενός κτήματος με βαθιές ρίζες στην οινική παράδοση, ο Κωστής Δαλαμάρας χαρακτηρίζεται ένας από τους πιο ταλαντούχους οινοπαραγωγούς. Συνδυάζει εντέχνως δύο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, δίνοντας ελαφριά αίσθηση οξειδωτικής παλαίωσης. Ένα μεστό και ισορροπημένο λευκό από τη Νάουσα: βουτυράτο σώμα, μελένια μύτη και πλήθος ξηρών καρπών, καπνού και καραμέλας στο ποτήρι μας. Πολυπλοκότητα και μακρά διάρκεια. Αν, πάλι, το προτιμάτε χωρίς φαγητό, λίγα καρύδια στη χούφτα είναι ό,τι πρέπει για να το απολαύσετε.

3 κρασιά από τον Μακεδονικό αμπελώνα ιδανικά για την εποχή Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LifO

Τάτσης / Νεγκόσκα - Angel's Heart

Τα ροζέ κρασιά, πάλι, δεν τα πίνουμε μόνο ως απεριτίφ. Μέχρι να βγουν στα ράφια ροζέ ετικέτες από τη σοδειά του 2014, ας συνοδεύσουμε ένα πιάτο λαδερά ή μαγειρευτά με ελαφριά κόκκινη σάλτσα με μια ροζέ Νεγκόσκα 2013. Η οικογένεια Τάτση από τη Γουμένισσα μας έχει συνηθίσει σε ευχάριστες εκπλήξεις. Η ερυθρή ποικιλία Νεγκόσκα σπάνια συναντάται μόνη της, πόσο μάλλον σε ροζέ κρασί. Νεγκούς ήταν η σλαβική ονομασία της Νάουσας και η ποικιλία ιστορικά παντρεύεται με το Ξινόμαυρο και κυριαρχεί στην περιοχή της Γουμένισσας. Λαμπερό ροδί χρώμα, αρώματα ροδάκινου και κόκκινων φρούτων, ευχάριστη οξύτητα, μπαχαρένια επίγευση.

 

3 κρασιά από τον Μακεδονικό αμπελώνα ιδανικά για την εποχή Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LifO

Κτήμα Καρανίκα / Παλαιά Κλήματα

Τα τελευταία χρόνια, το ακριτικό Αμύνταιο παρουσιάζει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον στον οινικό χάρτη. Ο Laurens και η Annette έκαναν το όνειρο πραγματικότητα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με σκοπό να παράγουν τίμια κρασιά με ήπιες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης. Το Κτήμα Καρανίκα είναι ένα από τα πρώτα που χρησιμοποιεί βιοδυναμικές πρακτικές, προκειμένου να ακολουθήσει τη φύση, όχι να την ελέγξει. Η καταξίωση ήρθε με το αφρώδες Ξινόμαυρο Karanika Βrut. Μια άγνωστη ετικέτα του κτήματος είναι το Καρανίκα Ξινόμαυρο Παλαιά Κλήματα, κρασί που παράγεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια ηλικίας 60-100 χρόνων και αποτυπώνει περίφημα τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος. Στιβαρό, με χαρακτηριστικά αρώματα ντομάτας τα οποία αποκτούν πιο γλυκιά υπόσταση στο στόμα. Αισθητές τανίνες και κόκκινα φρούτα με νύξεις πιπεριού παρατείνουν πικάντικα τη διάρκειά του. Κρασί για να το απολαύσετε σε λουκούλλεια γεύματα με καλή παρέα και διάθεση για μακρά οινοποσία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Στα τέλη του 90 δοκίμασα πρωτη φορά σπιτική ρομπόλα Κεφαλονιάς απο το θείο μου και τρελάθηκα. Ηταν η τελευταία φορά που είπια καθως όταν του ζητησα ξανά μου είπε επι λέξη "ανηψιε αυτα τα κρασια δεν ειναι για χωρταση" 15 χρονια μετα και καποιες χιλιαδες ευρω απεκτησα το δικο μου αμπελι και φετος πηρα τη πρωτη μου ρομπόλα. Αξίζει και το τελευταιο ευρω που χάλασα και θα το ξανα εκανα.