Ω «σφαγμένο» έλατο!

Ω «σφαγμένο» έλατο! Facebook Twitter
0
Ω «σφαγμένο» έλατο! Facebook Twitter
Ο πατέρας μου έκανε αυτή την δουλειά για πενήντα χρόνια και είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Και δύσκολη. Παίρνουμε σπόρο από το μεγάλο έλατο, τον φυτεύουμε, αφήνουμε δυο τρία χρόνια το δεντράκι στο φυτώριο, μετά το βάζουμε σε σακουλάκια όπου μένει για άλλα δυο-τρία χρόνια και στην συνέχεια το μεταφυτεύουμε στο χωράφι όπου μένει για άλλα πέντε-έξι. Το κάθε έλατο που φέρνουμε εδώ χρειάζεται δεκαπέντε με είκοσι χρόνια για να είναι σε μέγεθος να πουληθεί. Μετά παίρνουμε άδειες για την μεταφορά και την πώληση, πληρώνουμε φορτηγά, έχουμε πάρα πολλά έξοδα

Το σήμα κατατεθέν της οδού Αλεξάνδρας τα Χριστούγεννα είναι τα χιλιάδες έλατα στην πλάγια είσοδο του Πεδίου του Άρεως [εκεί που είναι το άγαλμα της Αθηνάς]. Οι ελατοπαραγωγοί κατεβαίνουν κάθε χρόνο από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Μένουν για περίπου έναν μήνα σε τροχόσπιτα και αυτοσχέδιες σκηνές, κάνοντας ολονυχτίες μέσα στο κρύο και τη βροχή. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη αλλά η δουλειά τους είναι η ζωή τους. Μιλήσαμε με τον κύριο Δημήτρη και τον κύριο Θανάση, βράδυ Παρασκευής. Μας υποδέχτηκαν με ένα μεγάλο χαμόγελο και ζεστό τσάι στο αντίσκηνό τους.

Ω «σφαγμένο» έλατο! Facebook Twitter
Ω «σφαγμένο» έλατο! Facebook Twitter

«Κατεβαίνουμε κάθε χρόνο από τότε που αναλάβαμε την δουλειά από τους πατεράδες μας» λέει ο κύριος Δημήτρης. «Ο πατέρας μου έκανε αυτή την δουλειά για πενήντα χρόνια και είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Και δύσκολη. Παίρνουμε σπόρο από το μεγάλο έλατο, τον φυτεύουμε, αφήνουμε δυο τρία χρόνια το δεντράκι στο φυτώριο, μετά το βάζουμε σε σακουλάκια όπου μένει για άλλα δυο-τρία χρόνια και στην συνέχεια το μεταφυτεύουμε στο χωράφι όπου μένει για άλλα πέντε-έξι. Το κάθε έλατο που φέρνουμε εδώ χρειάζεται δεκαπέντε με είκοσι χρόνια για να είναι σε μέγεθος να πουληθεί. Μετά παίρνουμε άδειες για την μεταφορά και την πώληση, πληρώνουμε φορτηγά, έχουμε πάρα πολλά έξοδα».

Ω «σφαγμένο» έλατο! Facebook Twitter

Διάβασε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ