Παρακολουθώντας τα δυο μικρά λιοντάρια να παίζουν σε ένα πάρκο άγριας ζωής έξω από την πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής, Πρετόρια, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς γιατί είναι τόσο σπάνια.
Αλλά, αυτά τα μωρά είναι μοναδικά στον πλανήτη, καθώς είναι τα πρώτα που γεννήθηκαν με τεχνητή σπερματέγχυση. Την ανακοίνωση έκανε το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια, του οποίου οι επιστήμονες ερευνούν το αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών αφρικανικών λιονταριών.
Τα δυο μικρά, ένα αρσενικό και ένα θηλυκά, που γεννήθηκαν στις 25 Αυγούστου είναι υγιή και φυσιολογικά, δήλωσε ο Andre Ganswindt, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Πρετόρια.
Η επαναστατική μέθοδος ήταν επιτυχής μετά από 18 μήνες εντατικών δοκιμών.
«Συλλέξαμε σπέρμα από ένα υγιές λιοντάρι», είπε ο Ganswindt. «Στη συνέχεια, όταν τα ορμονικά επίπεδα της λέαινας ήταν κατάλληλα, γονιμοποιήθηκε τεχνητά«, εξηγεί για τη διαδικασία.
Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι καθώς η μέθοδος θα μπορούσε να επαναληφθεί και να χρησιμοποιηθεί συστηματικά για να σώσει άλλα απειλούμενα αιλουροειδή.
Τα λιοντάρια εξαφανίζονται σε 26 αφρικανικές χώρες και οι αριθμοί του πληθυσμού τους κατέγραψαν πτώση κατά 43% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ κατά μέσο όρο μόλις 20.000 υπάρχουν ζωντανά στην άγρια φύση.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει δηλώσεις της ερευνητικής ομάδας η οποία χαρακτηρίζει την επιτυχή δοκιμή «ορόσημα» για την άγρια ζωή.
Αλλά οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων είναι λιγότερο ενθουσιασμένες καθώς θεωρούν πως μια τέτοια μέθοδος θα ενθαρρύνει την αναπαραγωγή λιονταριών σε αιχμαλωσία.