Άνθρωποι που απευθύνονται σε ανθρώπους

Άνθρωποι που απευθύνονται σε ανθρώπους Facebook Twitter
0

 

 Την περασμένη Παρασκευή όταν οι Tiger Lillies ολοκλήρωσαν την παράσταση τους  κατέβηκαν από την σκηνή.  Το χειροκρότημα συνεχιζόταν. Βγήκαν από την έξοδο που αργότερα θα έβγαιναν και οι θεατές. Κάθισαν σε μια άκρη και περίμεναν όποιον ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί τους, να τους πει μια κουβέντα, να τους αγκαλιάσει, να πάρει αυτόγραφο. Πολλοί θεατές είχαν μαζευτεί γύρω τους και περίμεναν. Η απόσταση που τους χώριζε από το κοινό όση ώρα παρουσίαζαν ένα θέαμα εμπνευσμένο από το ποίημα «Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού» του Σάμιουλ Κόλριτζο είχε εκμηδενιστεί με μια κίνηση: Απλά περίμεναν να τους συναντήσουν.

Σκεφτόμουν καθώς τους έβλεπα  ότι τα «εμείς και εκείνοι» και «οι κοινοί θνητοί και οι Θεοί» είναι ταμπέλες που έχουν μπει μέσα στα χρόνια και ακόμα και στις μέρες μας δεν μπορούμε να τις πετάξουμε. Και καθώς έβλεπα τους Tiger Lillies να είναι τόσο «κανονικοί» σκεφτόμουν ότι με τα χρόνια χάθηκε το αυτονόητο και όταν το συναντούμε μας φαίνεται περίεργο. Άνθρωποι που απευθύνονται σε ανθρώπους είναι και αυτοί. Μπορεί να παρουσίασαν ένα θέαμα πριν λίγες ώρες που σε άγγιξε, που σε έκανε να σκεφτείς, που πέρασες καλά αλλά διάολε δεν έκαναν και καμία επιστημονική ανακάλυψη που να άλλαξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων!

Κάνουν μια δουλειά «διαφορετική» από εσένα και από εμένα αλλά ποια δουλειά δεν διαφέρει από την άλλη; Μπορούν όλοι να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στα παραπάνω. Θα μπορούσε ο Morrissey και ο David Bowie( λέω τα πρώτα δυο μεγάλα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό τα οποία έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή σε κοινό και άλλους καλλιτέχνες. Βάλτε όποιους θέλετε στην θέση τους) να στηθούν έτσι απλά και να περιμένουν το κοινό να τους αγκαλιάσει, να κυκλοφορούν ανάμεσα στον κόσμο ατάραχοι, να μην προκαλέσουν πανικό στο πέρασμα τους μετά το τέλος μιας συναυλίας; Όχι. Μπορείς να καταλάβεις τον ντόρο που γίνεται στο πέρασμα τους; Μπορείς, διότι μιλάει η καριέρα τους.

Όμως το θέμα είναι ότι δεν είναι ο καθένας Morrissey και David Bowie αλλά φέρονται σαν να είναι. Και αντί κάποιοι να επενδύουν στην δουλειά τους επενδύουν στο attitude. Και ο κόσμος γέμισε με μετριότητες που έχουν πόζα και δυο καλά κομμάτια. Που κυκλοφορούν με το κεφάλι κάτω και σκούρα γυαλιά επειδή έχουν δυο χιτάκια και φοβούνται μην πέσει ο κόσμος πάνω τους. Που τους εξαφανίζουν μετά τις συναυλίες και «κερδίστε με τον διαγωνισμό μας μια συνάντηση μαζί του» σαν να πρόκειται για κάτι αξιοπερίεργο.

Που ενισχύεται αυτή η συμπεριφορά από αυλικούς και ανθρώπους που γράφουν για αυτούς. Αποκαλούν «Θεούς» και «θεότητες»(σ.σ Τι λέξη!) κάθε τυπάκο που τους κάνει «κλικ» για μια σεζόν. Και όλο αυτό μέσα στα social media ενισχύεται, παραφουσκώνει, και μέχρι να τελειώσει η σεζόν οι Θεοί γίνονται έκπτωτοι άγγελοι από το βασίλειο της καρδιάς τους. Σειρά έχει ο επόμενος.

«Δεν είπα κάτι καινούριο» είπε ο Morrissey όταν αποκάλυψε την πιθανότητα να πεθάνει απο καρκίνο. Με άλλα λόγια, δεν έχεις καταλάβει ότι και αυτός άνθρωπος είναι; Ότι και αυτός θα πεθάνει μια μέρα; Ακόμα και αν αξίζει τις υπερβολές μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ