Live

Υπόθεση Κασόγκι: Οι ΗΠΑ ανακαλούν βίζες 21 Σαουδαράβων αξιωματούχων - Η αρχηγός της CIA στην Toυρκία

Υπόθεση Κασόγκι: Οι ΗΠΑ ανακαλούν βίζες 21 Σαουδαράβων αξιωματούχων - Η αρχηγός της CIA στην Toυρκία Facebook Twitter
0

Η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, η οποία βρίσκεται στην Τουρκία για να ενημερωθεί όσον αφορά την έρευνα που διενεργείται για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι, ζήτησε να ακούσει τη φερόμενη ηχητική καταγραφή του βασανισμού και της δολοφονίας του, δήλωσαν τέσσερις πηγές ενήμερες σχετικά με την αποστολή της στο Reuters.

Η Χάσπελ μετέβη αεροπορικώς στην Τουρκία τη Δευτέρα για μια επίσκεψη που μία από τις πηγές ανέφερε ότι σκόπευε να είναι σύντομη, τρεις εβδομάδες έπειτα από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μερικές ημέρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας να μοιραστούν με εκείνες των ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την υπόθεση.

Παρά τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει στη διάθεσή της μια ηχητική καταγραφή-ντοκουμέντο για τον φόνο του Κασόγκι, ούτε οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες ούτε εκείνες άλλων συμμάχων τους είχαν αποκτήσει πρόσβαση ως αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τέτοιου είδους αποδεικτικό υλικό, ανέφεραν δυτικοί αξιωματούχοι.

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο κατά την εκδοχή που έδωσε αυτό συνέβη έπειτα από έναν «διαπληκτισμό» στη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές».

Πολλοί αμφισβητούν την εκδοχή του Ριάντ. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τον Κασόγκι ουσιαστικά εκτέλεσε μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε αυθημερόν για αυτόν τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι αυτές των συμμάχων τους δεν έχουν παρά ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή τους καθώς εξετάζουν αν και ποιον ρόλο μπορεί να είχε στην υπόθεση ο 33χρονος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά πηγές στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Reuters.

Ο Τραμπ, ο οποίος συνήψε στενότερες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ αφότου ανέλαβε την εξουσία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του ζητεί από αυτήν της Τουρκίας όποια ηχητικά αρχεία και όποια βίντεο έχει στη διάθεσή της. Ένα μέρος του υλικού αυτού έχει περιγραφεί προφορικά σε αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την Τρίτη τις προσπάθειες του Ριάντ να επιρρίψει την ευθύνη σε πράκτορες του που υπερέβησαν τη δικαιοδοσία τους, ωστόσο φρόντισε να αποφύγει να κατηγορήσει άμεσα για τη δολοφονία τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο. Δεν αναφέρθηκε εξάλλου σε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, όπως η ηχητική καταγραφή, στην ομιλία του ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ταυτοποιήσει σαουδάραβες αξιωματούχους οι οποίοι θεωρεί ότι φέρουν ευθύνες για τον φόνο του Κασόγκι και σε πρώτη φάση ανακαλεί τις βίζες που τους είχαν χορηγηθεί, ενώ εξετάζει την επιβολή περαιτέρω μέτρων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα εργάζονται «στις υπηρεσίες πληροφοριών, στο παλάτι, στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία της Σαουδικής Αραβίας που πιστεύουμε ότι ενέχονται στον θάνατο του Κασόγκι», εξήγησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που θα επιβάλλουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πομπέο. «Καθιστούμε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το είδος των ανηλεών ενεργειών όπως αυτές που έγιναν για να φιμωθεί ο Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος, διά της βίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ διευκρίνισε ότι ανακαλούνται οι άδειες εισόδου που είχαν εκδοθεί για 21 υπηκόους του σουνιτικού βασιλείου.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τους χειρισμούς του Ριάντ στην υπόθεση του Κασόγκι — αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ δημοσιογράφου, αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post, που είχε επικρίνει αποφάσεις του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου — τη «χειρότερη συγκάλυψη που έγινε ποτέ».

Διεθνή
0

Live

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM