
Μου απομένουν 8 δευτερόλεπτα για να αποφασίσω τι είναι η «Wollemia Nobilis». Αποκλείω το «αθλήτρια στίβου» και «γονίδιο» και είμαι ανάμεσα στο «φυτό» και τη «μεταδοτική ασθένεια». Μία ακόμα μάχη στην αρένα του Quizdom θα κριθεί στην τελευταία ερώτηση. Επιλέγω τη «μεταδοτική ασθένεια». Ο Παντελής Μαυρομμάτης και ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, δημιουργοί του δημοφιλούς παιχνιδιού, χαμογελούν στον απέναντι καναπέ. Η «Wollemia Nobilis» είναι φυτό!
«Η ιδέα ήρθε μες στη... βαλίτσα του Τριαντάφυλλου όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Πρωταρχική σκέψη για την υλοποίηση του, πέρα από την αγάπη μας για τα παιχνίδια γνώσεων, ήταν το γεγονός πως απουσίαζε από την ελληνική αγορά μια εφαρμογή που να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μετρήσουν τις γνώσεις τους παίζοντας με φίλους. Όσο για την κοινή μας συνάντηση, αυτή προέκυψε μέσω κοινών φίλων. Πολύ γρήγορα είδαμε πως «τα βρίσκουμε» και κάπου εκεί ξεκίνησε και η επαγγελματική συνεργασία, που εκτός των δυο μας περιλαμβάνει και άλλα άτομα που από την αρχή μας βοηθούν σε πολλά σημεία, όπως στο κομμάτι του development, του customer support, στις ερωτήσεις κ.λ.π.», αναφέρει ο Παντελής και μας περιγράφει το «παιδί» τους.
Υπάρχουν πολλές καλές ελληνικές εφαρμογές στην κατηγορία των παιχνιδιών γνώσεων, ωστόσο το Quizdom είναι η πρώτη στην οποία ο χρήστης μπορεί να παίξει online αντίπαλος με φίλους.
«Το Quizdom είναι ένα παιχνίδι με ερωτήσεις γνώσεων για smartphones και tablets στο οποίο μπορείς να παίζεις online, αντίπαλος με φίλους και άλλους χρήστες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Αποτελείται από 16 κατηγορίες ερωτήσεων για... όλα τα γούστα, από Πολιτική και Αθλητικά έως Μουσική και Celebrities. Σε κάθε αναμέτρηση, οι αντίπαλοι επιλέγουν από 2 κατηγορίες ο καθένας και καλούνται να απαντήσουν εναλλάξ στις ίδιες 16 ερωτήσεις (4 ανά γύρο-κατηγορία). Νικητής ανακηρύσσεται εκείνος που απάντησε σωστά στις περισσότερες και σε περίπτωση ισοπαλίας ο πιο γρήγορος.



«Το Quizdom κυκλοφόρησε την τελευταία ημέρα του Ιουλίου και η απήχηση του έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωταρχικός στόχος ήταν να φτάσουμε τα 100.000 downloads. Πλέον, σχεδόν 8 μήνες μετά, μετράμε περισσότερους από μισό εκατομμύριο χρήστες. Το θετικότερο όμως είναι πως εξακολουθεί να τυγχάνει ολοένα και αυξανόμενης ανταπόκρισης. Χαρακτηριστικό είναι πως τον τελευταίο μήνα είχαμε περίπου 200.000 downloads, με τα νούμερα της κάθε εβδομάδας να είναι καλύτερα από εκείνα της προηγούμενης.
Γενικά μιλώντας, μια ελληνική εφαρμογή με περισσότερα από 100.000 downloads μπορεί να έχει τις δυνατότητες να επιφέρει κέρδη που να σου επιτρέψουν να ζήσεις ικανοποιητικά. Χρειάζεται όμως μια ιδέα που να έχει τη δυναμική όχι μόνο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και να μπορέσει να το κρατήσει.

«Το απίστευτο είναι ότι κανείς από τους δυο μας δεν επιλέγει την κατηγορία ερωτήσεων με τα Παιχνίδια! Όπως είναι φυσικό, βέβαια, ούτε εμείς έχουμε μείνει απρόσβλητοι από το μικρόβιο του ανταγωνισμού! Θα δείτε ομηρικές μάχες όχι μόνο μεταξύ των δυο μας, αλλά όλων όσοι ασχολούμαστε με το Quizdom. Είναι άλλωστε κι ένας τρόπος για να δούμε ποιος θα κεράσει την μπύρα μετά το γραφείο. Αντίστοιχα «έντονες» αναμετρήσεις παίζουμε και με φίλους και συγγενείς, ανάλογα με το πόσο «τσιμπάει» ο καθένας, μια και έχουμε ένα μικρό προβάδισμα αφού γνωρίζουμε από πρώτο χέρι της ερωτήσεις.
Απίστευτα είναι και τα περιστατικά που μας έχουν τύχει. Ένα από τα πιο αστεία παραδείγματα συνέβη σε εμένα, σε ένα ταξί: από το κινητό του ταξιτζή ακούγονταν συνεχώς ειδοποιήσεις προσκλήσεων για παιχνίδια στο Quizdom, ενώ στα (κόκκινα) φανάρια δεν δίσταζε να απαντά σε αυτές. Αφού άρχισε να μου εξηγεί το παιχνίδι αναφέροντας πόσο είχε «κολλήσει», του αποκάλυψα πως είμαι ο δημιουργός του και τότε ο ταξιτζής όχι μόνο μου έκανε δώρο την κούρσα, αλλά πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του να της αποκαλύψει ενθουσιασμένος την ιδιότητα του επιβάτη του. Κατά τα άλλα, υπήρξε πολύ ενθαρρυντικό ένα περιστατικό τον πρώτο κιόλας μήνα, όταν είδαμε μια παρέα να παίζει στην παραλία, ενώ δεν είναι πλέον λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί σε παρόμοια θέση σε μια καφετέρια, μπαρ ή και στο λεωφορείο», επισημαίνει και στέκεται στη βιωσιμότητα τέτοιων ιδεών καθώς και στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

«Γενικά μιλώντας, μια ελληνική εφαρμογή με περισσότερα από 100.000 downloads μπορεί να έχει τις δυνατότητες να επιφέρει κέρδη που να σου επιτρέψουν να ζήσεις ικανοποιητικά. Χρειάζεται όμως μια ιδέα που να έχει τη δυναμική όχι μόνο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και να μπορέσει να το κρατήσει. Το θετικό είναι πως οι Έλληνες δείχνουν να στηρίζουν τις εγχώριες εφαρμογές, κάτι που δημιουργεί μια καλή βάση για κάθε νέο ξεκίνημα.

σχόλια