Την επανάσταση στον έλεγχο διαβατηρίων θέλει να φέρει το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Ντουμπάι με ένα νέο σύστημα σάρωσης της ίριδας.
Το αεροδρόμιο δοκιμάζει αυτήν την εποχή ένα νέο επαναστατικό σύστημα ελέγχου των επιβατών που φιλοδοξεί να είναι πιο ασφαλές από ότι ο έλεγχος των διαβατηρίων, μειώνοντας δραστικά τη διάρκεια των ελέγχων και των ωρών αναμονής.
Πρόκειται για το λεγόμενο Smart Tunnel, το έξυπνο τούνελ, μήκους δέκα μέτρων με τοίχους από τζάμι. Οι επιβάτες καλούνται να τον διασχίσουν κοιτάζοντας ψηλά σε ένα συγκεκριμένο μόνιτορ, το οποίο την ίδια ώρα «σκανάρει» την ίριδα του ματιού.
«Με τα μάτια ψηλά στο μόνιτορ»
Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Κανείς δεν ζητά διαβατήρια κι αυτό παραξενεύει τον Αμερικανό Μπρους Σβένσον που θέλει να πετάξει από το Ντουμπάι στην Ινδία και ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν το νέο μέτρο.
«Εάν καθιερωθεί ως διαδικασία ελέγχου το βρίσκω πολύ καλό», λέει. «Αυτή τη φορά δεν ήμουν σίγουρος εάν πρόκειται για ένα πραγματικό μέτρο ασφάλειας του αεροδρομίου, αλλά το βρίσκω απλό και πολύ γρήγορο. Νομίζω ότι πρόκειται για το μέλλον της ασφάλειας στα αεροδρόμια».
Το Smart Tunnel λειτουργεί στη βάση μιας μεικτής διαδικασίας σκαναρίσματος της ίριδας του ματιού και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει πρέπει πρώτα να δηλώσει την επιθυμία του, καθώς γίνεται αυτόματη παραβολή των βιομετρικών στοιχείων που έχουν ήδη αποθηκευτεί με αυτά του επιβάτη που διέρχεται από το τούνελ.
Ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Αχμέτ αλ Μαρί είναι ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στο Ντουμπάι. «Είναι η τελευταία και η πιο έξυπνη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε», λέει. «Ξεκινήσαμε το πρότζεκτ πριν από 4 χρόνια και τώρα βρισκόμαστε σε δοκιμαστική φάση και περιμένουμε τον διοικητή του Ντουμπάι, σεΐχη Μοχάμεντ να μας δώσει το πράσινο φως για επίσημη λειτουργία».
Η δοκιμαστική φάση διαρκεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο αεροπορικός μεταφορέας «Emirates» θέλει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει το σύστημα στο check in, στις πύλες εξόδου επιβίβασης αλλά και για την είσοδο των επιβατών σε χώρους παραμονής Lounge στο αεροδρόμιο.
Με περισσή υπερηφάνεια ο υποστράτηγος αποκαλύπτει ότι το σύστημα αναπτύχθηκε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και δεν αγοράστηκε από το εξωτερικό. «Από τη μια θέλουμε να κάνουμε όσο γίνεται πιο άνετη τη ταξιδιωτική εμπειρία στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι αλλά από την άλλη θέλουμε να ανταποκριθούμε στον αυξανόμενο αριθμό των επιβατών, γύρω στα 8,37 εκατομμύρια τον περασμένο Αύγουστο, αριθμός ρεκόρ για το αεροδρόμιο», όπως λέει.
Ο σεΐχης διοικητής του Ντουμπάι θέλησε να δει από κοντά πως λειτουργεί το νέο σύστημα. Κάποια στιγμή μάλιστα μέσα στη νύχτα μπήκε στην ουρά για έλεγχο διαβατηρίων σε ώρα αιχμής για να δει πόσο διαρκεί ο έλεγχος μέσα από το «έξυπνο τούνελ».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια