Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανένα νόημα επανέναρξης των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία

Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανένα νόημα επανέναρξης των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Ανούσια βρίσκει η Τεχεράνη την επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη διεθνή συμφωνία του 2015, που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το σεβασμό μιας νέας συμφωνίας.


«Αν ήταν να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, τι εγγυήσεις θα έχουμε ότι η συμφωνία θα διαρκέσει μετά τη διάρκεια της πτήσης; Θυμάστε τον Καναδά;», είπε ο Ζαρίφ στο συνέδριο MED 2018.

Τον Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υπογραφή του από το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των G7 στο Καναδά, αμέσως μόλις απογειώθηκε το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε.

Παρά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 τον περασμένο Μάιο, η Τεχεράνη συνεχίζει εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι αυτής, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τη βούληση της χώρας να παραμείνει στη συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό θα καταστεί δύσκολο αν δεν συνεχίζει να λαμβάνει τα οικονομικά οφέλη αυτής».

«Δαπανήσαμε 2,5χρόνια (για αυτή τη συμφωνία), δεν είναι έγγραφο δύο σελίδων, δεν είναι μια οικογενειακή φωτογραφία, είναι ένα κείμενο 150 σελίδων», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ, τονίζοντας ότι η απόρριψη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 από τον Τραμπ οφείλεται μεταξύ άλλων στο μίσος του νυν προέδρου των ΗΠΑ στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Γιατί να προχωρήσουμε σε άλλες συζητήσεις μόνο επειδή κάποιος δεν συμπαθεί (αυτή τη συμφωνία), μόνο και μόνο επειδή μισεί τον προκάτοχό του;» διερωτήθηκε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM