H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή

H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Ludus Magnus
0

 

Αυτή είναι μια αρχαία ρωμαϊκή σήραγγα αλλιώτικη από τις άλλες. Και πιο δραματική. Είναι αυτή που οδηγεί τους Μονομάχους από την σχολή εκπαίδευσης προς την αρένα του κολοσσιαίου και τώρα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, αφού ήδη αναγγέλθηκε το πρόγραμμα της αποκατάστασής της.

Η σήραγγα όπως και η σχολή των μονομάχων ιδρύθηκαν στην βάναυση εποχή των πολύ δημοφιλών μονομαχιών και σήμερα είναι μέρος του εξωτερικού του Κολοσσαίου, ένας περιφραγμένος τόπος γεμάτος σκουπίδια.  Χιλιάδες άνθρωποι περνούν το χώρο των ερειπίων της σχολής κάθε μέρα και είναι σε θέση να κοιτάξουν σε αυτά.

Πιστεύεται ότι υπήρχαν πάνω από 100 σχολές μονομάχων στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά σχεδόν όλες τους έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, καθιστώντας αδύνατο να συναρμολογηθούν τα αρχαία οικοδομήματα.

Η σχολή ονομαζόταν Ludus Magnus ή η Μεγάλη των Mονομάχων Σχολή. Είναι κοντά στο Κολοσσαίο, ανάμεσα σε δύο πολυσύχναστους δρόμους. Υπήρχαν και άλλες σχολές μονομάχων αλλά το Ludus Magnus ήταν το μεγαλύτερο και το πιο διάσημο εκπαιδευτικό κέντρο. Για πολλά χρόνια μονομάχοι έζησαν και εκπαιδεύτηκαν εκεί. Εκ των ενδιαφερομένων να βοηθήσουν την αποκατάσταση της σήραγγας είναι η κυβέρνηση του Κουβέιτ.

Η Ludus Magnus χτίστηκε μεταξύ 81 και 96 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό και ξαναχτίστηκε πάλι αργότερα από τον Τραϊανό. Οι μονομάχοι  υποβλήθηκαν σε αυστηρή εκπαίδευση εκεί για να προετοιμαστούν για τους αγώνες. Η σκληρή ζωή των πολεμιστών αυτών ενέπνευσε την τέχνη πολλές φορές.

H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Κολοσσαίο

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει σχολές μονομάχων και σε άλλα μέρη όπως πρόσφατα στο El Jem, της Τυνησίας, και στις όχθες του Δούναβη στην περιοχή Καρνούτο έξω από τη Βιέννη. Πιστεύεται ότι υπήρχαν πάνω από 100 σχολές μονομάχων στη  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά σχεδόν όλες τους έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, καθιστώντας αδύνατο να συναρμολογηθούν τα αρχαία οικοδομήματα.

Οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης ζούσαν σε κτίρια που θύμιζαν φυλακές. Η μεγάλη διώροφη εγκατάσταση φιλοξενούσε τουλάχιστον 80 μονομάχους και ήταν  εξοπλισμένη με μια αρένα για εξάσκηση σε μια κεντρική αυλή. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης θερμαινόμενα πατώματα για το χειμώνα κατάρτισης, λουτρά, θεραπευτήρια, υδραυλικά, και ένα κοντινό νεκροταφείο. Οι μονομάχοι κοιμόντουσαν σε σπίτια για ένα ή δυο άτομα, ενώ οι εκπαιδευτές τους, οι  magistri σε μεγαλύτερα δωμάτια. Οι μονομάχοι ήταν συχνά αιχμάλωτοι πολέμου και δούλοι, αλλά παρά τη σκληρή και επισφαλή ζωή τους ήτα οι σούπερ - σταρς της εποχής τους. Τα οφέλη τους ήταν χρήμα δόξα και φήμη και αυτό ήταν αρκετό να προσελκύσει κάποιους να γίνουν εθελοντικά μονομάχοι. Οι μονομάχοι είχαν ανήκαν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά μπορούσαν να εξασφαλίσουν την εύνοια των ανώτερων τάξεων, ακόμα και αυτή του αυτοκράτορα.

H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Δυο μονομάχοι, ψηφιδωτό

Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή ιστορία ο Νέρωνε είχε δωρίσει σε ένα μονομάχο τον Σπίκουλους, σπίτια και κτήματα αντάξια των στρατηγών που επιστρέφουν θριαμβευτικά από τον πόλεμο.

Οι μονομαχίες ξεκινούσαν το απόγευμα. Αρχικά ήταν προσομοιώσεις μαχών με ξύλινα σπαθιά, αλλά σύντομα έγιναν βάναυσες και αιματηρές και οι μαχητές συχνά υπέστησαν φρικτά τραύματα.

Περιστασιακά, οι χορηγοί πλήρωναν επιπλέον για να διοργανώσουν ένα αγώνα μέχρι θανάτου. Το πλήθος έπινε κρασί και έτρωγε το μεσημεριανό γεύμα κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η βαρβαρότητα των αγώνων οδήγησε στην αυτοκτονία πολλούς κρατούμενους που προορίζονταν για αντίπαλοι των μονομάχων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται εγκληματίες και αιχμάλωτοι  πολέμου. Μερικά είδη ζώων κυριολεκτικά αφανίστηκαν εκείνη την εποχή, καθώς τα εισήγαγαν από μέρη της Αφρικής.

Για πολλά χρόνια η περιοχή με τη σχολή των μονομάχων είχε εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί. Σήμερα η ιταλική κυβέρνηση αναζητά κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Μαρμάρινη πλάκα με μονομάχους
H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Σπάρτακος στο Λούβρο
H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Η στοά των μονομάχων
H μεγάλη των Μονομάχων Σχολή Facebook Twitter
Κερκ Ντάγκλας, Σπάρτακος
Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ