Δυστυχώς με αδιαφανείς και επικίνδυνες μεθοδεύσεις, φθάσαμε στη διενέργεια ενός αμφιβόλου συνταγματικότητας και περιεχομένου δημοψηφίσματος, που όπως διαφαίνεταικαλείται να καθορίσει την παραμονή μας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ. Όταν διακυβεύεται η έξοδος από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, διακυβεύεται κατ’ ουσία η προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η επιβίωση των χρονίως πασχόντων και ατόμων με αναπηρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που ενδυνάμωσε τη διάσταση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων γύρω από την αναπηρία. Τα δικαιώματα αυτά ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να τα διασφαλίζει και να μην τα ρισκάρει σε ένα δημοψήφισμα. Όσοι παλεύουμε για αυτά και όσοι εκπροσωπούμε τις ευάλωτες αυτές κοινωνικές ομάδες οφείλουμε να πάρουμε θέση, ως λογική συνέχεια των καθηκόντων που έχουμε αναλάβει.
Στην χώρα μας ο αριθμός των χρονίων πασχόντων υπολογίζεται περί το 1 εκατομμύριο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι φαρμακευτικές αγωγές υψηλού κόστους και καινοτόμες θεραπείες, απαραίτητες πολλές φορές για την επιβίωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, δεν μπορούν να διασφαλιστούν σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη. Η ύπαρξη του ασφαλιστικό συστήματος που εγγυάται αναγκαίες παροχές όπως μεταμοσχεύεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό λόγω έλλειψης μοσχευμάτων στην χώρα μας δεν μπορεί να διακυβεύεται.
H λειτουργία του συνόλου σχεδόν των κέντρων διαβίωσης, απασχόλησης και κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας εξαρτάται αποκλειστικά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Ολόκληρες πτέρυγες νοσοκομείων, μονάδες εντατικής θεραπείας, ακριβά ιατρικά μηχανήματα, έχουν αποκτηθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της αναπηρίας και των χρόνιων παθήσεων, προγράμματα ενημέρωσης, κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας, όπως το ORIZON 20, είναι στην διάθεση της χώρας μας μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος η λειτουργία του συνόλου σχεδόν των κέντρων διαβίωσης, απασχόλησης και κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας εξαρτάται αποκλειστικά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Με απλά λόγια, τα κεκτημένα δικαιώματα στον χώρο της αναπηρίας και των χρόνιων παθήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Όταν όμως ο σύνδεσμος αυτός πάψει να υπάρχει, τότε θα πάψουν και αυτά.
Παρά την παραπειστική διατύπωσητου ερωτήματος του δημοψηφίσματος και την ασάφεια των συνεπειών του οφείλουμε να επιλέξουμε το ΝΑΙ στην Ευρώπη, ώστε να προστατέψουμε, μεταξύ πολλών άλλων, τους πραγματικά αδύναμους, τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες, τα οποία θα είναι τα πρώτα θύματα εάν ο σύνδεσμος με την Ευρώπη διακοπεί.
Έχουμε προσωπική ευθύνη, ο καθένας μας χωριστά, να προστατέψουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Δημήτρης Κοντοπίδης
Πολιτικά Υπεύθυνος στον Τομέα Αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων το Ποτάμι
+
σχόλια