Να τις αγαπάς όπου και να ’ναι

Να τις αγαπάς όπου και να ’ναι Facebook Twitter
1

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Να τις αγαπάς όπου και να ’ναι Facebook Twitter

Το καλοκαίρι, όταν όλοι ανεβάζαμε στα social media θάλασσες, νησιώτικα βράδια και τραγούδια που ήθελαν απογευματινό cocktail στην παραλία, είδα κάτι στο news feed μου που με πήγε κατευθείαν αλλού. Μια φράση ενός φίλου μου και από κάτω η φωτογραφία μιας αξιαγάπητης κυρίας με τεράστια γαλάζια μάτια και άσπρα μαλλιά που χαμογελούσε.

Η φράση ήταν: «Ένα φόβο είχα από πιτσιρικάς και τώρα γίνεται πραγματικότητα, μη την χάσω» ή κάπως έτσι. Ήταν η γιαγιά του που είχε φύγει. Και τότε κατάλαβα, πως από παιδί είχα τον ίδιο ακριβώς φόβο και δεν τον είχα μόνο εγώ.

Τριαντάρισα τις προάλλες και τα περισσότερα «παιδιά» σαν και εμένα που τώρα είναι σε αυτή τη ηλικία, ή εκεί γύρω, μεγαλώσαμε με γονείς που δούλευαν όλη την ημέρα, με μάνα που ήθελε να κάνει καριέρα, με ωράρια που δεν μας άφηναν και δεν τους άφηναν να τρώμε όλοι μαζί τα μεσημέρια. Αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, ή μάλλον στις καλύτερες αυτών, υπήρχε πάντα πίσω μια γιαγιά. Μια γυναίκα που σε περίμενε να γυρίσεις από το σχολείο, που έφτιαχνε κάθε μέρα ό,τι φαγητό ήθελες, που σου έπαιρνε συνέχεια σοκολάτες και καραμέλες (και οι οδοντίατροι κλέφτες να γίνουν;) και σου έλεγε μα μην το πείτε στη μαμά, που σε έβλεπε να πας να κλάψεις και δεν το άντεχε, που δεν σου χάλαγε χατίρι.

Σου δίνει ό,τι έχει, γιατί το έχει για σένα, χωρίς να περιμένει τίποτα.

Μια γιαγιά που όταν κοιμόσουν τα βράδια σπίτι της, το πρωί σου είχε ετοιμάσει πρωινό πεντάστερου ξενοδοχείου και το μεσημέρι φαγητό σαν να είχε να ταΐσει 8 άτομα. Η μόνη γυναίκα (όχι, και για τη μαμά σου ισχύει αυτό) που όσα κιλά και πάρεις, θα σου λέει πάντα –«παιδί μου τρως καλά; Αδυνατισμένο σε βλέπω».

Αυτή η γυναίκα που όταν σε βλέπει στεναχωρημένο και εκνευρισμένο, πιστεύει ότι ποτέ δεν φταις εσύ. Γυναίκες που πέρασαν πόλεμο, κατοχή, αντάρτικο και έφτασαν στα 70 τους να μαθαίνουν να μιλάνε στο Skype για να σε βλέπουν όταν σπούδαζες ή δούλευες στο εξωτερικό.

Γιαγιάδες που μπορεί να μη σε φρόντιζαν κάθε μέρα, αλλά μέτραγαν και μετράνε ακόμα τις μέρες για να πας το καλοκαίρι να τις δεις. Που μιλάς και σε κοιτούν σαν να έχεις κατακτήσει τον κόσμο επειδή τελείωσες το πανεπιστήμιο και έχεις δουλειά. Που δεν σε έχει ρωτήσει ποτέ πόσα παίρνεις, παρά μόνο αν κουράζεσαι εκεί. Γιαγιάδες που σε βλέπουν μόνο τα καλοκαίρια, τρείς μέρες τώρα πια, και συζητούν με τις φίλες τους γύρω στις δεκαπέντε μέρες πριν ότι θα πας και ότι σε περιμένουν και το σπίτι τους είναι γεμάτο φωτογραφίες σου.

Και ξαφνικά σκέφτεσαι ότι μάλλον αυτό σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη.

Σου δίνει ό,τι έχει, γιατί το έχει για σένα, χωρίς να περιμένει τίποτα. Αλλά ακόμα και αν δεν περιμένει, σήκωσε το τηλέφωνο (ή τέλος πάντων πληκτρολόγησε γιατί ζούμε στη εποχή των κινητών) και πάρ’ τη να της μιλήσεις, πήγαινε από το σπίτι της να τη δεις, πάρ’ τη μια αγκαλιά και πες της ότι δεν τη ξεχνάς.

Αγάπα την όπου και να ναι, ακόμα και αν έχει φύγει, να μη ξεχνάς ποτέ όσα είχε κάνει, όσα είχε νιώσει για σένα, όσα σου έμαθε, όσα σου έδωσε για να γίνεις ο άνθρωπος που είσαι τώρα, μίλα γι” αυτήν, μην την ξεχνάς.

Είχα δει γραμμένο πάνω σε ένα μαγνητάκι νομίζω –επειδή ο θεός (ό,τι πιστεύει ο καθένας μας ως θεό, τέλος πάντων) δεν προλαβαίνει να είναι παντού, έχει στείλει τις γιαγιάδες.

Πηγή: www.koukides.gr

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια