H Ευρώπη πιέζει τον Μαδούρο - Συνεδριάζει ο ΟΗΕ

H Ευρώπη πιέζει τον Μαδούρο - Συνεδριάζει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Πιέσεις από την Ευρώπη δέχεται ο Νικολάς Μαδούρο καθώς σήμερα και η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την κρίση στη Βενεζουέλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει νέα μέτρα αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών, προειδοποίησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

«Απουσία μιας ανακοίνωσης που θα αφορά τη διοργάνωση νέων εκλογών εντός των επόμενων ημερών, η ΕΕ θα λάβει νέα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ.

Παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν νωρίτερα η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενώ υπενθυμίζεται πως από την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στήριξη στον Νικολάς Μαδούρο.

«Ο Γκουαϊδό είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός τονίζοντας πως είναι ώρα να γίνει μια νέα αρχή για τον ταλαιπωρημένο λαό της Βενεζουέλας.

Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, και η Γερμανία ανακοίνωσε χθες  ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα, επίσης στο Twitter, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι «αν δεν προκηρυχθούν δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα» η χώρα του θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό ώστε ο τελευταίος να προκηρύξει αυτές τις εκλογές.

«Δεν επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε ή να ανατρέψουμε κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, θέλουμε δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές", είπε ο Σάντσεθ σε αυτήν την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλει τις "εξωτερικές παρεμβάσεις" στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Ο ΟΗΕ συνεδριάζει για την κρίση

Η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα μπλόκαραν σήμερα το αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς της «τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό» της χώρας.

Το κείμενο αυτό υπογράμμιζε επίσης ότι η Εθνοσυνέλευση δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας την έλλειψη νομιμότητας των τελευταίων εκλογών στη χώρα και καταδικάζοντας τη βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, το προσχέδιο ψηφίσματος που αντιπροτείνει η Ρωσία ζητά απλώς τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου στη Βενεζουέλα, κάτι που για τις ΗΠΑ θεωρείται μη αποδεκτή λύση.

Κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας. Πολλές χώρες έχουν ζητήσει να μιλήσουν στη συνεδρίαση αυτή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM