ΚΙΝΗΣΗ

Η Κάιλα, είναι η τέταρτη Όρκα που πεθαίνει σε θαλάσσιο πάρκο των ΗΠΑ

Η Κάιλα, είναι η τέταρτη Όρκα που πεθαίνει σε θαλάσσιο πάρκο των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Μία φάλαινα Όρκα, η τέταρτη κατά σειρά από το 2017, πέθανε την Δευτέρα, μετά από σύντομη ασθένεια στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld Orlando στις ΗΠΑ.


Η 30 ετών Κάιλα, η οποία είχε γεννηθεί σε αιχμαλωσία στο Τέξας το 1988, ήταν μία από τις 20 συνολικά φάλαινες που φιλοξενούνται στα πάρκα της ίδιας εταιρείας.


Το πάρκο ανακοίνωσε ότι η υγεία της Κάιλα επιδεινώθηκε την Κυριακή μετά από τα πρώτα σημάδια ασθένειας που είχε παρουσιάσει το Σάββατο.


«Παρά το γεγονός ότι ειδικοί φροντιστές και κτηνίατροι αφιερώθηκαν στην φροντίδα της Κάιλα, δεν τα κατάφερε να ζήσει» ανέφερε η ανακοίνωση.


«Είναι μία δύσκολη ημέρα για όλους εμάς στο SeaWorld. Η Κάιλα ενέπνευσε γενιές επισκεπτών και εργαζόμενων στο πάρκο σε θέματα φροντίδας και γνώσης επάνω σε αυτό το εκπληκτικό είδος», συμπληρώνει η ανακοίνωση.


Μέχρι στιγμής τα αίτια θανάτου του ζώου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο διενεργείται νεκροψία για το σκοπό αυτό.


Η Αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι θηλυκές φάλαινες Όρκα τυπικά έχουν ένα προσδόκιμο ζωής γύρω στα 50 έτη, ωστόσο μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τα 90 χρόνια σε καθεστώς μη αιχμαλωσίας. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων αντιδρούν έντονα καθώς η αιχμαλωσία επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ζώων σε αιχμαλωσία.


Η εταιρία θαλάσσιων πάρκων SeaWorld δέχεται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις σχετικά με το πρόγραμμα του θαλάσσιου κήτους σε αιχμαλωσία που διαθέτει, ειδικά δε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Blackfish» του 2013 που την στοχοποιεί.


Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις πρακτικές αιχμαλωσίας των πάρκων, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τόσο τα ζώα όσο και τους εκπαιδευτές τους.


Αντιδρώντας στην κατακραυγή που διογκώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ η εταιρία είχε ανακοινώσει το τέλος του αμφιλεγόμενου προγράμματος αναπαραγωγής το Μάρτιο του 2016. Επίσης είχε ανακοινώσει ότι θα καταργούσε σταδιακά τα σόου με φάλαινες στα πάρκα της. 

Η Κάιλα γεννήθηκε σε αιχμαλωσία το 1988 στο Σαν Αντόνιο πριν μεταφερθεί στο πάρκο του Οχάιο το οποίο έκλεισε το 1991. Επέστρεψε στο Σαν Αντόνιο όπου γέννησε ένα μωρό που ονομάστηκε Χάλιν το 2005. Μετά την απόρριψη του μωρού της η Κάιλα πήγε στο Ορλάντο το 2006. Το μωρό της πέθανε το 2008 σε ηλικία δύο ετών. 

Οι άνθρωποι της PETA ανέφεραν μέσω Twitter ότι «η ταλαιπωρίας της Κάιλα, τελείωσε» μετά από μία ολόκληρη ζωή στην αιχμαλωσία.

Το γκρουπ για τα δικαιώματα των ζώων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δύο διαμαρτυρίες έξω από το πάρκο του Ορλάντο αυτήν την εβδομάδα με σκοπό την αφύπνιση της προσοχής και την κοινωνικής προσοχής για τις υπόλοιπες φάλαινες Όρκα που βρίσκονται ακόμα εκεί.


Η Κάιλα είναι η τέταρτη κατά σειρά Όρκα που πεθαίνει σε πάρκο της SeaWorld από το 2017.

Με πληροφορίες από το BBC 

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM
Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

Περιβάλλον / Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

 Η μελέτη κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βορεϊνά δάση της Ασία
LIFO NEWSROOM