10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Kim Ann Foxman
0

DANCE

Her: Kim Ann Foxman
Γεννημένη στη Χαβάη και μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης, η Kim Ann έγινε γνωστή πρώτα ως vocalist, ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας της με την κολεκτίβα των Hercules and Love Affair, και έχει πλέον αναδειχτεί σε εξαίρετη DJ και παραγωγό με μόνιμη παρουσία στο Panorama Bar αλλά και στα πιο underground clubs και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μαζί της στα decks οι K.atou, Mjolk και η εμπνεύστρια του πρότζεκτ, Fo.


2/2, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 8-10 ευρώ

3 years Elektrika: Kobosil

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Sven Marquardt


Το techno team των Elektrika κλείνει τρία χρόνια δράσης και παρουσιάζει τον resident DJ του Berghain, Kobosil. Οι πρώτες του κυκλοφορίες σε labels όπως τα Ostgut Τοn, Unteron αλλά και στη δική του RK, καθώς και τα έντονα και σκοτεινά sets του, τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πλέον ανερχόμενους DJs της σκηνής.

Ακολούθησαν δουλειές στη δισκογραφική του Marcel Dettmann, καθώς και το πρώτο προσωπικό και πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ του με τίτλο «We grow, you decline». Μαζί του θα εμφανιστούν oι Cirkle, Zag και Andreas Zarmanis.


1/2, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 8-10 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γιώργος Μαραζιώτης, Rush, Rash, Rush

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Γιώργος Μαραζιώτης, Rush, Rash, Rush


Με έναν συνδυασμό διαφορετικών μέσων, όπως η γλυπτική, τα ψηφιακά τυπώματα και τα υφάσματα, o Μαραζιώτης παρεμβαίνει αρχιτεκτονικά στην γκαλερί Nitra, δημιουργώντας ένα έντονο τοπίο που μπλέκει την πραγματικότητα με το φαντασιακό.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο καλλιτέχνης θα συνεργαστεί με τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Δημήτρη Θεοδωρόπουλο για τη δημιουργία ενός συμμετοχικού έργου.


7/2-23/3, Nitra Gallery, Αλωπεκής 34, Τρ.-Παρ. 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-15:00, είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Sound System Culture: Channel One
Το χειροποίητο reggae/dub ηχοσύστημα Origins Sound System υποδέχεται στο Ρομάντσο τους κορυφαίους του είδους Channel One Sound System από τη Μεγάλη Βρετανία, τον Liam Partial (Partial Records) και από το Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Olli Dublifter (Intergalaktik Soundsystem).


2/2, Bios. Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 23:00

Nalyssa Green, Sugahspank! & Lou is, A Tribute to Leonard Cohen

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Πηνελόπη Γερασίμου


Το αφιέρωμα στον Leonard Cohen με τη Nalyssa Green, τη Sugahspank και τη Lou is συνεχίζεται, μετά το Μέγαρο Μουσικής, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Οι τρεις νέες τραγουδίστριες ερμηνεύουν τα τραγούδια που έχει σφραγίσει ο Leonard Cohen με τη χαρακτηριστική φωνή του, συνοδεία τριών εξαιρετικών μουσικών.


2/2, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 21:00, εισ.: από 10 ευρώ

Holy Monitor/ Alien Mustangs
Μotorik ρυθμούς, υπνωτικά φωνητικά και κιθαριστικά riffs συνδυάζουν οι Holy Monitor που υπάρχουν ως συγκρότημα από το 2015. Με τα δύο τους EP και δύο full length albums η μπάντα θα ανέβει στη σκηνή του Death Disco για να παίξει υλικό απ' όλη της τη δισκογραφία. Θα τους συνοδεύουν οι Θεσσαλονικείς ρόκερ Alien Mustangs.


2/2, Death Disco, Ωγύγου 16 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 21:00, εισ.: 6 ευρώ

ΧΟΡΟΣ

Nederlands Dans Theater I

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Rahi Rezvani


Το πρωτοποριακό χορευτικό συγκρότημα επιστρέφει στο Μέγαρο με τρία διαφορετικά έργα. Σε μουσική Μπαχ, το «Ασφαλές όπως τα σπίτια» των Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ εμπνέεται από το Κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών και πραγματεύεται την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον.

Η Παρτίτα για 8 χορευτές παραφράζει την Παρτίτα για 8 φωνές της Αμερικανίδας Κάρολιν Σο που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Τέλος, το νέο έργο Βόλτα με τον δαίμονά σου του Μάρκο Γκέκε, σε μουσική των Πάβελ Χάας και Περ Χένρικ Νόρντγκρεν, αντιμετωπίζει τον χορό ως εικαστικό έργο.


1-4/2, Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, 20:00, εισ.: 10-55 ευρώ

STAND UP COMEDY

Staying Alive: Σχεδόν πέθανα
Αποφασίζοντας να διακωμωδήσει την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της, η Κατερίνα Βρανά συνέθεσε το υλικό για το νέο της stand-up, στο οποίο μιλά για Μαλαισιανούς, Άγγλους και Έλληνες γιατρούς και για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια.


4-24/2, Μικρό Παλλάς, Στοά Σπυρομήλιου & Αμερικής 2, κέντρο, Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 10-12 ευρώ

ΧΟΡΟΣ

William Forsythe, Α quiet evening of dance

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Bill Cooper


Ένα από τα μεγαλύτερα χορευτικά events του χειμώνα φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα η Στέγη. O William Forsythe, χορογράφος που θεωρείται από τους σημαντικότερους της εποχής μας, παρουσιάζει το Α quiet evening of dance σε μια άδεια σκηνή, χωρίς άλλον ήχο πέρα από αυτόν που παράγουν τα σώματα των χορευτών.

Η παράσταση περιλαμβάνει δύο αναβιώσεις παλαιότερων έργων και δύο νέες δημιουργίες που έχουν λάβει ήδη εξαιρετικές κριτικές.


6-10/2, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107-109, 20:30, εισ.: 7-28 ευρώ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

«Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη»
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο της θεματικής δράσης «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη», διοργανώνει έναν περίπατο-γνωριμία με τα σημαντικά κτίρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας, παρέα με την ιστορικό Λίλα Πατσιάδου.


2/2, Κεντρικό κτίριο ΠΙΟΠ, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα, 10:00-11:30. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση (210 3256924, Δευτ.-Παρ. 12:00-17:00, ώρα προσέλευσης: 9:45-9:55).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.