Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει «κατά γράμμα» τη στρατηγική για την επανεκλογή του αλλά μέχρι τώρα δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σχολιάζει σε μία εκτενή πολιτική ανάλυση του το πρακτορείο Reuters.
Παρά την έξοδο της Ελλάδας από ένα «ταπεινωτικό πρόγραμμα διάσωσης και την επίλυση μιας διαμάχης δεκαετιών με τη γειτονική "Μακεδονία"», ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει η Ρενέ Μαλτέζου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, αποδείχθηκε «μη δημοφιλής» για τη δημοτικότητα του Τσίπρα στην Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκασαν την απόφασή του να εγκρίνει ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», παρατηρεί το Reuters.
Κατά το Reuters, το κλίμα αυτό παραμένει «παρά τα στοιχεία ότι η οικονομία ανακάμπτει μετά από χρόνια κρίσης και την προθυμία "επιτέλους" των επενδυτών να δανείσουν» την Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας εξελέγη ως ένθερμος αριστερός το 2015, υποσχόμενος να απορρίψει τα μέτρα λιτότητας που προέβλεπε το πρόγραμμα διάσωσης. Αργότερα υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και "επανεφηύρε τον εαυτό του" με τη συμμόρφωσή του» στις έξωθεν πιέσεις, σχολιάζει το Reuters.
Κύκλοι του πρωθυπουργού λένε στο Reuters πως η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, μόλις τώρα φτάνει στο σημείο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις και να αποζημιώσει για τον «πόνο του προγράμματος διάσωσης» με ένα πρόγραμμα που ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι στοχεύει στη δίκαιη και ικανοποιητική ανάπτυξη.
Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να περιορίσει τις περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τη φορολογία σε ιδιοκτησίες και τους εταιρικούς φόρους και να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία, κατά 11%, παρατηρεί το Reuters.
«Ο ίδιος στοχεύει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 και να προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για να διαχωρίσει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία από το κράτος, που είναι σημαντικό βήμα για τους αριστερούς ψηφοφόρους» του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ακόμα να παρατείνει το καθεστώς της μειωμένης φορολογίας στα πέντε νησιά που δέχτηκαν μεγάλες προσφυγικές ροές τα τελευταία χρόνια και να διευκολύνει την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Κινήσεις γίνονται επίσης και για την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στα δώδεκα μίλια από τα έξι. «Αυτό θα μπορούσε να λειάνει κάπως» το κλίμα που προκλήθηκε από το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, να επιτρέψει την δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία αλλά και να υποδαυλίσει την ένταση με την Τουρκία.
«Λεπτή γραμμή»
Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Βήμα» εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ 12 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να μειώσει την φορολογία και τις εισφορές των επιχειρήσεων και να ενισχύσει τις επενδύσεις.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να συρρικνώσει τη διαφορά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα είναι το πρώτο τεστ δημοτικότητας από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία.
Αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται, τελικά να επισπεύσει τις εκλογές αν η ψαλίδα συνεχίσει να ανοίγει, αν και ο ίδιος το έχει επανειλημμένως αποκλείσει. Η θητεία του λήγει θεωρητικά τον Οκτώβριο. «Θέλουμε να δείξουμε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα», λέει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να εξασφάλισε στον Τσίπρα τον σεβασμό στην ΕΕ, που είναι και ο βασικός δανειστής στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ανοίγει τον δρόμο για να την Ένωση, για διαπραγματεύσεις με το βαλκανικό κράτος και την επέκταση του μπλοκ ανατολικά».
«Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Τσίπρας έχει χτίσει "αρκετή καλή θέληση" στην πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ώστε να χαλαρώσουν περαιτέρω» σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να κερδίσει το κόμμα του ψηφοφόρους.
Με δεδομένες τις δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης παρατηρούν ότι η Ελλάδα αναμένεται μεν να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους αλλά η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις παραμένει αργή.
«Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα χειροκροτούσε όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθου, αλλά η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης είχε πιο ψυχρή αντίδραση», λέει το Reuters. «Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική», παραδέχτηκε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η Ελλάδα οπισθοχωρεί σε πολλά πεδία. Η γενική πολιτική αίσθηση είναι θετική για τον Τσίπρα και ό,τι έκανε για τη "Μακεδονία" αλλά δεν είναι έτσι οι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα για το άλλο», προσθέτει ο ίδιος.
Μία αρνητική ευρωπαϊκή έκθεση θα μπορούσε να ανησυχήσει τις αγορές, αποσταθεροποιώντας μία άλλη "σανίδα" της προεκλογικής στρατηγικής του Τσίπρα: τον καθησυχασμό των αγορών.
«Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν θα την περάσει», λέει ο διευθυντής της IHS Markit Economics, Ντιέγκο Ισκάρο. «Οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να χτίσει μία μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων».
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια