Η γονόρροια είναι το δεύτερο σοβαρότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως, το οποίο το τελευταίο διάστημα γνωρίζει όχι μόνο πρωτοφανή έξαρση, αλλά και σημαντικές δυσκολίες στη θεραπεία του.
Η χρήση των αντιβιοτικών βρίσκει σοβαρή αντίσταση στο βακτήριο, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης και χρήσης προφυλακτικού μεταξύ των νέων επιτείνει την κατάσταση: πολλές φορές και ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό τα συμπτώματα είναι αθόρυβα, βοηθώντας την ταχεία εξάπλωση της γονόρροιας.
Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νεαρών γυναικών που από έναν απλό πόνο στο μάτι διαπίστωσαν ότι έχουν προσβληθεί από γονόρροια, ενώ πολύ συχνά δεν γνώριζαν καν ότι από συμπτώματα σε άσχετα σημεία του σώματος τους μπορούν να αντιληφθούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Για τους επιστήμονες, πέρα από την έξαρση, το ανησυχητικό της υπόθεσης αφορά 5 κρούσματα (3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2 στη Αυστραλία) τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ και δεν βρέθηκε επαρκής θεραπεία... Σύμφωνα με τη Theodora Wi από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τέτοιου είδους ισχυρή αντίσταση είχε παρουσιάσει στέλεχος γονόρροιας το 2009 στην Ιαπωνία.
Ως η πιο δύσκολη περίπτωση στα ιατρικά χρονικά θεωρείται αυτή ενός άντρα, ο οποίος δεν εμφάνισε καμία απολύτως βελτίωση με τη λήψη τυπικών αντιβιοτικών. Ο ίδιος και προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος μίας επιδημίας γονόρροιας είχε αποκαλύψει ότι προσβλήθηκε από το βακτήριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ταϊλάνδη και έχοντας κάνει σεξ με μία γυναίκα που γνώρισε μέσω εφαρμογής γνωριμιών.
Από τότε, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τρόπο που εξελίσσεται το βακτήριο και προβληματίζεται για το μέλλον των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την αναβίωση βακτηρίων και ιών που υποτίθεται είχαν καταπολεμηθεί αποτελεσματικά τα τελευταία 30 χρόνια...
Κυρίως, όμως, κυρίως λόγων των ανίατων κρουσμάτων και της ελλιπούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης εκφράζονται πλέον σοβαρές ανησυχίες για όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον...
σχόλια