Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος έβγαλε την πρώτη του σέλφι με φόντο τη Γη

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος έβγαλε την πρώτη του σέλφι με φόντο τη Γη Facebook Twitter
1

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet, που βρίσκεται καθ' οδόν για τη Σελήνη, έβγαλε την πρώτη του φωτογραφία σέλφι με φόντο τη Γη.


Η φωτογραφία, όπου διακρίνεται η Αυστραλία, καθώς επίσης η ισραηλινή σημαία και το μήνυμα «Μικρή χώρα, μεγάλα όνειρα», στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου του σκάφους στο Ισραήλ από απόσταση περίπου 37.600 χιλιομέτρων.

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet (Γένεσις), που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries, είχε εκτοξευθεί από ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Space X από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 22 Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι, που ακολουθεί μια περίπλοκη και όχι τη συνήθη σύντομη πορεία, αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος προγραμματίζεται να προσεληνωθεί στις 11 Απριλίου, κάνοντας το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα. Μέχρι στιγμής, το σκάφος έχει εμφανίσει δύο μικρές τεχνικές δυσλειτουργίες, που όμως ξεπεράστηκαν από τους μηχανικούς.

Θα ακολουθήσει η Ινδία που ελπίζει να γίνει φέτος η πέμπτη χώρα, η οποία θα «πατήσει» στο φεγγάρι με την αποστολή Chandrayaan-2, ενώ το 2020 πιθανώς θα είναι η σειρά της Ιαπωνίας.

ΟΙ ΗΠΑ, που δεν έχουν ξαναπάει στη Σελήνη μετά την τελευταία αποστολή «Απόλλων» το 1972, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός μικρού διαστημικού σταθμού (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ως το 2026 και μια επανδρωμένη αποστολή την επόμενη δεκαετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
100 εκατομμύρια κόστισε λέει το διαστημικό σκάφος. Είμαι σίγουρος ότι οι χιλιάδες μετακλητοί εδώ σε μας κοστίζουν περισσότερα κάθε χρόνο. Μια απ' τις διαφορές σοβαρού κράτους και μπανανίας.