Έξι μήνες φυλάκιση σε καρδινάλιο στην Γαλλία γιατί «σιώπησε» για τα σεξουαλικά εγκλήματα ιερέα

Έξι μήνες φυλάκιση σε καρδινάλιο στην Γαλλία γιατί «σιώπησε» για τα σεξουαλικά εγκλήματα ιερέα Facebook Twitter
EPA
1

Την παραίτησή του υπέβαλε ο καρδινάλιος Μπαρμπαρέν μετά την καταδίκη του σε έξι μήνες φυλάκισης με αναστολή επειδή δεν κατήγγειλε τις σεξουαλικές παραβάσεις ενός ιερέα στην επισκοπή του.


«Αποφάσισα να πάω να δω τον Άγιο Πατέρα για να του υποβάλω την παραίτησή μου. Θα με δεχθεί σε μερικές ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχιεπίσκοπος της Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία), ο οποίος δεν ήταν παρών κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, στην οποία θα ασκήσει έφεση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μπριζίτ Βερνέ αποφάνθηκε ότι είναι «ένοχος» για τη σιωπή του σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν σε βάρος προσκόπων πριν από το 1991 από τον πατέρα Μπερνάρ Πρεϊνά, για τις οποίες τον είχε προειδοποιήσει ένα θύμα το 2014. Η δίκη του Πρεϊνά θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.

Ο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, 68 ετών, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία. Πριν από αυτόν, δύο επίσκοποι είχαν καταδικαστεί στη Γαλλία για παρόμοια αδικήματα, το 2001 και το 2018.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο ιερωμένος «επέλεξε συνειδητά» να μην πει τίποτα στις δικαστικές αρχές «προκειμένου να προστατεύσει τον θεσμό στο οποίο ανήκει».

«Θέλοντας να αποφύγει το σκάνδαλο (...), ο Φιλίπ Μπαρμπαρέν προτίμησε να αναλάβει τον κίνδυνο να εμποδίσει την αποκάλυψη από πάρα πολλά θύματα των σεξουαλικών παραβάσεων στη δικαιοσύνη και να απαγορεύσει την έκφραση του πόνου τους», προσθέτει το δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα ασκήσουν έφεση. «Η αιτιολόγηση του δικαστηρίου δεν με πείθει», εξήγησε ο Ζαν-Φελίξ Λουσιανί, λέγοντας πως «ήταν δύσκολο για το δικαστήριο να αντισταθεί σε τέτοια πίεση με ντοκιμαντέρ, με μια ταινία [για αυτή την υπόθεση]... Αυτό θέτει αληθινές ερωτήσεις για τον σεβασμό της δικαιοσύνης.»

Η υπόθεση της Λιόν είχε μεγάλο αντίκτυπο, κυρίως με την ταινία του Φρανσουά Οζόν «Grace a Dieu», μια αναφορά σε μια έκφραση που προκάλεσε σοκ του καρδιναλίου Μπαρμπαρέν, που εξέφραζε με τον τρόπο αυτό την ικανοποίησή του που ορισμένα γεγονότα παραγράφηκαν.

H εισαγγελέας Σαρλότ Τραμπί δεν είχε ζητήσει την επιβολή ποινής σε βάρος του Μπαρμπαρέν και των πέντε πρώην μελών της επισκοπής του που διώκονταν μαζί του, συνάδοντας με την αρχική απόφαση της εισαγγελίας να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν καταδικάστηκαν, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως τα γεγονότα δεν συντελέστηκαν για τέσσερις από αυτούς και έχουν παραγραφεί για τον τελευταίο. Οι δικαστές απέρριψαν, αντίθετα, τα επιχειρήματα των δικηγόρων του καρδιναλίου.

Για εκείνους, ο Μπαρμπαρέν θα έπρεπε να καταγγείλει τα γεγονότα από το 2010, όταν συναντήθηκε με τον πατέρα Πρεϊνά για το παρελθόν του∙ ωστόσο η περίοδος αυτή έχει παραγραφεί. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το 2014, όταν ο αρχιεπίσκοπος συνάντησε ένα από τα θύματα, τον Αλεξάντρ Εζέζ, που τον ενημέρωσε για την υπόθεσή του και, ενδεχομένως, για πολλές άλλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η υπόθεση αυτή έκανε πολύ μεγάλο θόρυβο στη Γαλλία. Έπεσε δε κοντά χρονικά με τη δημοσίευση του βιβλίου του Φρεντερίκ Μαρτελ για την ομοφυλοφιλία στο Βατικανό, την διάσκεψη στο Βατικανό για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς και επίσης την προβολή- την Τρίτη 5 Μαρτίου- ενός ντοκιμαντέρ στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE για την σεξουαλική κακοποίηση καλόγραιών από ιερείς. Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται πως ο Καρδινάλιος εκφώνησε τον εγκωμιαστικό επικήδειο ενός ιερωμένου ο οποίος ήταν γνωστός για τη σεξουαλική βία που ασκούσε σε καλόγριες!Τα γαλλικά media ασχολούνται πάρα πολύ με το θέμα και οι φανατικοί καθολικοί ισχυρίζονται πως ο Καρδινάλιος τιμωρείται από τους προοδευτικούς για τη σθεναρή αντίθεση του στη νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου. Είναι ένας culture war! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα νομικό κομμάτι που έχει να κάνει με την ενοχή ή την αθωότητα του ανδρός σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Αλλά όταν κάποιος είναι δημόσιο πρόσωπο σε μία κοινωνία τόσο πολωμένη αναφορικά με θρησκευτικά και ταυτοτικά ζητήματα όσο η γαλλική αναπόφευκτα οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της υπόθεσης υποσκελίζουν τις νομικές σταθμίσεις στη δημόσια σφαίρα.Σε ένα άρθρο που είχα γράψει στον διαδικτυακό τόπο του περιοδικού the books' journal(www.booksjournal.gr) και το οποίο έχει τον τίτλο "Πρώτη φορά καταδίκη μητροπολίτη" έχω στην υποσημείωση iii μία αναφορά στην υπόθεση Μπαρμπαρέν. Το άρθρο αφορούσε τον Αμβρόσιο αλλά το κοινό στοιχείο που ήθελε να καταδείξω είναι η δυσκολία που υπάρχει στην καταδίκη κάποιου υψηλόβαθμου κληρικού της ιστορικά κυρίαρχης θρησκευτικής παράδοσης σε μία δεδομένη κοινωνία, έστω και αν αυτή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή η δυσκολία αρχίζει να υποχωρεί...