Εαρινή ισημερία 2019: Το Google Doodle για την Πρώτη Ημέρα της Άνοιξης

Εαρινή ισημερία 2019: Το Google Doodle για την Πρώτη Ημέρα της Άνοιξης Facebook Twitter
0

Mε ένα doodle αναφέρεται στην Εαρινή Ισημερία η Google με αφορμή τη σημερινή μέρα που είναι επισήμως η έναρξη της άνοιξης.

Η σημερινή Εαρινή Ισημερία είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη καθώς συμπίπτει με την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του χρόνου.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές κάθε χρόνο, όταν η Γη περνά από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού.

To σημερινό Google doodle: 

Εαρινή ισημερία 2019: Το Google Doodle για την Πρώτη Ημέρα της Άνοιξης Facebook Twitter

Κατά τους αρχαίους Έλληνες, η Εαρινή Ισημερία ήταν η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα.

Τη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ήλιου – γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης και έτσι η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). 

Αν και η Εαρινή Ισημερία σηματοδοτεί από αστρονομική άποψη την έναρξη της άνοιξης στην πραγματικότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.

Μια αμερικανική επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμπέσει με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, η Εαρινή Ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος.

Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

Όσον αφορά την Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ