Διάγγελμα Μέι για Brexit: Δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε εγκαίρως

Διάγγελμα Μέι για Brexit: Δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε εγκαίρως Facebook Twitter
EPA
0

Η Βρετανία δεν θα καταφέρει να φύγει «εγκαίρως» από την ΕΕ, τόνισε σήμερα στο διάγγελμά της αναφορικά με το Brexit, η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι. 

Η Μέι εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση κατά της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου για τη στάση που τήρησε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Ανέλαβα το αξίωμα με την υπόσχεση να φέρω εις πέρας αυτό που ζήτησε ο λάος στο δημοψήφισμα», είπε.

Δύο χρόνια μετά, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου δεν μπόρεσαν να το υλοποιήσουν και ως εκ τούτου «δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε εγκαίρως» από την Ενωση.

«Αυτό σε εμένα προκαλεί μεγάλη, προσωπική λύπη», επεσήμανε η Μέι και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί πολίτες έχουν κουραστεί από αυτή τη διαδικασία.

«Συμφωνώ μαζί τους, είμαι με το μέρος τους», υπογράμμισε.

«Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε. Έγραψα στον Τουσκ και του ζήτησα παράταση ώστε οι βουλευτές να λάβουν την απόφαση. Θέλετε να βγούμε με συμφωνία; Θέλετε χωρίς; Θέλετε να μην βγούμε καθόλου; Ήρθε η ώρα να πάρουμε την απόφαση. Το Κοινοβούλιο κωλυσιεργεί για να μην παρθεί απόφαση», πρόσθεσε. 

«Συνέχεια οι βουλευτές λένε μόνο εκείνο που δεν θέλουν και όχι εκείνο που θέλουν. Εγώ διαπραγματεύτηκα μια συμφωνία και την υποστηρίζω. Ωστόσο δεν είμαι έτοιμη να κωλυσιεργήσω και να πάω το Brexit μετά τις 30 Ιουνίου. Κάποιοι ζητούν συνεχώς περισσότερο χρόνο. Τρια χρόνια μετά την απόφαση που λάβαμε. Κάποιοι πρότειναν δεύτερο δημοψήφισμα. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό που ζητήσατε».

Το μεσημέρι, η Τερέζα Μέι έστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ με την οποία ζητά αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στις 29 Μαρτίου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητά παράταση ώστε να καταφέρει να κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης από το κοινοβούλιο της χώρας της, η οποία έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές.

Προκειμένου να δοθεί η παράταση που ζητά η Μέι απαιτείται η έγκριση από τις υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., οι οποίος συνεδριάζουν αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

Πάντως, νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, εκτίμησε πως είναι απίθανο να πάρει απόφαση για το ζήτημα της παράτασης το αυριανό συμβούλιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Διεθνή / «Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Οι διαφημίσεις παιχνιδιών για κινητά φαίνεται να χρησιμοποιούν θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εξευτελισμού και μισογυνισμού για να προωθήσουν τα downloads
LIFO NEWSROOM