Τσίπρας: Πρόοδος ή συντήρηση το δίλημμα των ευρωεκλογών

Τσίπρας: Πρόοδος ή συντήρηση το δίλημμα των ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
2

Την εκτίμηση πως στις ευρωεκλογές τίθεται το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. 

«Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν από τη μια πλευρά τις δυνάμεις της προόδου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συνανάπτυξης και από την άλλη τις δυνάμεις της συντήρησης, του φόβου, της εθνικής περιχαράκωσης.

Το δίλημμα είναι σαφές, η Ελλάδα είναι, για άλλη μια φορά, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δήλωση του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τα δυο πρόσωπα της Ευρώπης

«Ακόμα και στο θέμα του Brexit βλέπουμε τα δυο πρόσωπα της Ευρώπης. Το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης, ο δρόμος να βρίσκεις δύσκολες συλλογικές λύσεις, και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης, ο φοβικός τρόπος, η λογική της δημιουργίας περίκλειστων φρουρίων δεν οδηγούν πουθενά.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι πολύ σημαντική, αναδεικνύει το γεγονός ότι μια λύση εθνικής περιχαράκωσης μια εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη.

Πράγμα που πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο δύσκολος δρόμος, αλλά που μπορεί να έχει μια προοπτική, είναι η προσπάθεια εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουμε συλλογικές λύσεις και, μάλιστα, προοδευτικές λύσεις».

Καθαρή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παράταση στο Brexit

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καθαρή» την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, δίνοντας θετική απάντηση στο αίτημα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, για παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 22 Μαΐου στην περίπτωση που ψηφιστεί η Συμφωνία τις επόμενες μέρες από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τις 12 Απριλίου, αν δεν ψηφιστεί, και σημείωσε:

«Πήραμε μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές.

Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από μέρος του προβλήματος η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης

Σχετικά με τη σημερινή θέση της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο και στην οικονομία, είναι ένα θετικό παράδειγμα πια επειδή κατάφερε να βγει από μια πολυετή και δύσκολη οικονομική κρίση και πλέον, από μέρος του προβλήματος, έχει γίνει μέρος της λύσης και έχει καταφέρει να «εκπλήξει» όλους τους εταίρους με την απόδοση της οικονομίας της.

«Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, που έχει αναταράξεις, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος της όσο και τον ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως σε αυτό έχουν βοηθήσει όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες, η τελευταία ιστορική συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο East Med, αλλά και η ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα τόνισε πως η Ελλάδα παίζει στρατηγικό ρόλο, ιδίως σε ότι αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά.

Στις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για την Τριμερή Συνάντηση στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, λέγοντας πως η ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή.

Τους ενημέρωσε, επίσης, για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία και τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς, όπως είπε, «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν ένα σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης»

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM