Οι Ουκρανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα τους με έναν κωμικό που στερείται πολιτικής εμπειρίας να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ο 41χρονος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μοναδική εμπειρία διακυβέρνησης τον ρόλο ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε μια τηλεοπτική σειρά, προηγείται με απόσταση των αντιπάλων του, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 25% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο Ζελένσκι ακολουθείται από δύο βετεράνους της πολιτικής σκηνής της Ουκρανίας: τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται στον αριθμό ρεκόρ των 39.
«Χρειάζεται άλλη μια προεδρική θητεία για να καταστούν μη αναστρέψιμες οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χθες Σάββατο σε λειτουργία στο Κίεβο ο 53χρονος Ποροσένκο, ο οποίος προέβαλε τον εαυτό του κατά την προεκλογική εκστρατεία ως τον αρχιτέκτονα μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Καθώς χθες απαγορευόταν οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα ενόψει των σημερινών εκλογών, ο Ποροσένκο παρευρέθηκε μόνον στην λειτουργία αυτή όπου παρίστατο η αφρόκρεμα της πολιτικής σκηνής και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Ο Ζελένσκι θα επωφελείτο από την πλευρά του από την μετάδοση στην τηλεόραση πολλών εκ των χιουμοριστικών του εμφανίσεων και ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στον Ρόναλντ Ρέιγκαν, τον Αμερικανό ηθοποιό που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1981, στο οποίο ο Ουκρανός υποψήφιος ντουμπλάρει τη φωνή του.
Η μετάδοση του ντοκιμαντέρ θα γινόταν στο δίκτυο 1+1 το οποίο ανήκει στον ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, εχθρό του Ποροσένκο. Ορισμένοι κατηγορούν τον Ζελένσκι ότι είναι μαριονέτα του, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.
«Ναι δεν έχω εμπειρία, αλλά έχω αρκετή δύναμη και ενέργεια. Βεβαίως και δεν ξέρω τα πάντα, αλλά μαθαίνω», δήλωσε ο Ζελένσκι στις αρχές του Μαρτίου σε συνέντευξή του στο AFP.
Η αιφνίδια άνοδος του Ζελένσκι στις δημοσκοπήσεις ευνοήθηκε από τη δυσαρέσκεια των Ουκρανών ψηφοφόρων απέναντι στις ελίτ, η εικόνα των οποίων έχει αμαυρωθεί από επανειλημμένα σκάνδαλα διαφθοράς, και από την απογοήτευσή τους πέντε χρόνια μετά την φιλοδυτική εξέγερση της Μαϊντάν, η οποία έφερε στην εξουσία τον Ποροσένκο.
Οι επικριτές του Ζελένσκι αμφιβάλλουν ωστόσο για την ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν ένα νέο πρόσωπο, που δεν έχει συμβιβαστεί και δεν φέρει το βάρος των αποτυχιών της σημερινής πολιτικής τάξης.
Ο ηθοποιός, ο οποίος δεν έκανε μια παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία, προτιμώντας τα θεάματα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συνεντεύξεις, αφιέρωσε τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή σε μια επίσκεψη στα προάστια του Κιέβου με την ομάδα του.
Την ίδια ώρα η 58χρονη Τιμοσένκο, ακούραστη φιγούρα της ουκρανικής πολιτικής και για τρίτη φορά υποψήφια για την προεδρία, δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική της εκστρατεία κυρίως για τη μείωση κατά το ήμισυ των τιμών του φυσικού αερίου για τον πληθυσμό, διατρέχοντας τον κίνδυνο να εξοργίσει τους δανειστές του Κιέβου.
Η Τιμοσένκο, η οποία κατηγορείται για λαϊκισμό από τους επικριτές της, τάχθηκε στην τελευταία συγκέντρωση που έκανε την Παρασκευή υπέρ μιας «νέας στρατηγικής» για να αρθεί το αδιέξοδο στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι.
Και οι τρεις υποψήφιοι που είναι φαβορί για την προεδρία τάσσονται υπέρ της συνέχισης της προσέγγισης με τη Δύση.
Η Ουκρανία, μια χώρα με 45 εκατομμύρια κατοίκους στις πύλες της ΕΕ, είναι σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η χώρα αυτή, μετά τη ρήξη της με τη Ρωσία και την στροφή της προς τη Δύση, αντιμετωπίζει σήμερα την χειρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991.
Η άνοδος στην εξουσία των φιλοδυτικών το 2014 ακολουθήθηκε από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Χθες Σάββατο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για τον 16ο νεκρό από την αρχή της χρονιάς στη σύγκρουση αυτή που θεωρείται ευρέως στην Ουκρανία ως ένας «πόλεμος για την ανεξαρτησία» απέναντι στους αυτονομιστές που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο και τους Δυτικούς.
Περισσότεροι από 2.300 διεθνείς παρατηρητές θα επιβλέπουν την σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία, όπου οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος.
Λόγω της κρίσης με τη Μόσχα, το Κίεβο απαγόρευσε σε Ρώσους παρατηρητές να μετάσχουν στην ομάδα που θα επιβλέπει τις εκλογές κι έκλεισε τα εκλογικά τμήματά της στη Ρωσία, λαμβάνοντας μια άνευ προηγουμένου απόφαση, η οποία στερεί δυνάμει την ψήφο από τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες που διαμένουν στη χώρα αυτή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια