Η Ρωσία απελευθερώνει τις 100 αιχμάλωτες φάλαινες μετά την διεθνή κατακραυγή

Η Ρωσία απελευθερώνει τις 100 αιχμάλωτες φάλαινες μετά την διεθνή κατακραυγή Facebook Twitter
0

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν τελικά να απελευθερώσουν τις σχεδόν 100 φάλαινες που ήταν αιχμαλωτισμένες στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Οι εικόνες που έδειχναν τα ζώα φυλακισμένα σε θαλάσσια κλουβιά σε έναν κόλπο κοντά στην πόλη Ναχόντκα κυκλοφόρησαν ευρέως πρώτη φορά το 2018 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. 

Τα κήτη είχαν αιχμαλωτιστεί από μία εταιρεία που σχεδίαζε να τα πουλήσει στην Κίνα, όμως το Κρεμλίνο παρενέβη και διέταξε τις τοπικές αρχές να βρουν έναν τρόπο να τις απελευθερώσουν.  

Ύστερα από μήνες καθυστερήσεων η απόφαση να απελευθερωθούν τελικά οι φάλαινες συμπίπτει με την επίσκεψη στο καταφύγιο του Γάλλου ωκεανογράφου Ζαν- Μισέλ Κουστώ, γιου του Ζακ- Υβ Κουστώ.  

«Πάρθηκε επίσημη απόφαση να απελευθερωθούν όλα τα ζώα», είπε ο Όλεγκ Κοτσεμιάκο, κυβερνήτης της επαρχίας Πριμόρσκι. «Επιστήμονες από την ομάδα του Κουστώ μαζί με Ρώσους επιστήμονες θα αποφασίσουν πότε και ποια ζώα θα απελευθερωθούν κάθε φορά», ανέφερε ο κυβερνήτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Επίσης, ο Κοζεμιάκο ανέφερε πως οι αρχές θα δημιουργήσουν ένα κέντρο αποκατάστασης για τις φάλαινες, όπου οι συνθήκες θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου θα μπορεί να δοθεί φροντίδα σε όσα ζώα είναι άρρωστα. 

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει πως 11 όρκες και 87 φάλαινες του είδους μπελούγκα κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες, με σκοπό να πουληθούν σε ενυδρεία ή Κινέζους αγοραστές, αλλά θα ήταν δύσκολο να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να κινδυνέψει η ζωή τους. 

Οι ρωσικές αρχές απήγγειλαν τον περασμένο Φεβρουάριο κατηγορίες κατά 4 εταιρειών για παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας για την αλιεία. 

Η υπόθεση των αιχμάλωτων φαλαινών είχε προκαλέσει παρεμβάσεις υπέρ της απελευθέρωσης τους και από διασημότητες όπως η Πάμελα Άντερσον και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM