Η στιγμή της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ - Όλο το ιστορικό

Η στιγμή της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ - Όλο το ιστορικό Facebook Twitter
0

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, και οι εικόνες της σύλληψής του με τους αστυνομικούς να τον τραβούν βιαίως από τον προαύλιο χώρο, διαδόθηκαν αστραπιαία στον Ιστό. 

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος, ο Ασάνζ συνελήφθη αφού η αστυνομία εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού, μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ.

 Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, υποστήριξε πως η άρση του ασύλου και η σύλληψη του Ασάνζ, έγινε για τις «επανειλημμένες παραβάσεις» διεθνών συμβάσεων.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές τη διαβεβαίωση πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο ιδρυτής των Wikileaks βρίσκεται «υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου και θα παραμείνει, έως ότου παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν».

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για το τι θα επακολουθήσει.

 

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

Οι έρευνες σε βάρος τέθηκαν αργότερα στο αρχείο, αλλά οι δικηγόροι του και ο ίδιος φοβούνταν πως η σύλληψή του από τη Βρετανία, θα οδηγούσε σε έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Το χρονικό

Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ και είχε παρενοχλήσει δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη.

Εντός 24 ωρών όμως, ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση βιασμού.


Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου.

Τον Νοέμβριο εκδόθηκε νέα δικαστική εντολή για να προσαχθεί σε ανάκριση και διεθνές ένταλμα σύλληψης, με το Σουηδικό εφετείο να θεωρεί πως «υπάρχουν λόγοι για να ζητηθεί η σύλληψή του».

Ο Ασάνζ προσπάθησε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, με το δικαστήριο όμως να μην του δίνει άδεια για την άσκηση νέας έφεσης.


Έρευνες μετά την διαρροή διπλωματικών εγγράφων 


Μετά την δημοσίευση 251.000 διπλωματικών εγγράφων από τα Wikileaks τον Νοέμβριο του 2010 (εκ των οποίων τα 15.000 ήταν απόρρητα) ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ δήλωσε πως θα ξεκινούσε έρευνες για τις δραστηριότητες του Ασάνζ στο διαδίκτυο, προσφέροντας στήριξη στις νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη διαρροή μία ημέρα αργότερα. 


Ο τότε Υφυπουργός των Εξωτερικών του Ισημερινού, Κίντο Λούκας, δήλωσε πως η χώρα του προσφέρεται να φιλοξενήσει τον Ασάνζ δίχως όρους, ώστε να συνεχίσει ελεύθερα τις δραστηριότητες του.

Η πρώτη παράδοση στο Λονδίνο

Ύστερα από την έκδοση του εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού, o Ασάνζ παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού.

Δεν του επέτρεψαν να πληρώσει εγγύηση και κρατήθηκε προφυλακισμένος στην φυλακή Wandsworth μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Παρά την σύλληψη του Ασάνζ το WikiLeaks συνέχισε τις αποκαλύψεις του.

Η «αλληλεγγύη» των χάκερ


Μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, η ομάδα χάκερ που φέρει την ονομασία «Anonymous» προχώρησε σε μια σειρά ηλεκτρονικών επιθέσεων στα πλάισια της «Επιχείρησης Payback» (μίας οργανωμένης επιχείρησης επιθέσεων άρνησης εξυπηρέτησης σε διαδικτυακές τοποθεσίες που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010), σε υποστήριξη του Ασάνζ.

Ανάμεσα σε σελίδες που δέχθηκαν επίθεση ήταν αυτή της Mastercard, της Visa, του PayPal, της εισαγγελίας της Σουηδίας, της ελβετικής τράπεζας PostFinance και άλλες.


Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία είχε τις υπογραφές γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο Αμερικανός μελετητής Νόαμ Τσόμσκι, ο γερουσιαστής των Αυστραλών Πράσινων Μπομπ Μπράουν και πολλών Αυστραλών συγγραφέων, ζητούσαν από την Γκίλανρντ να προβεί σε μια «ισχυρή δήλωση» υποστήριξης του Ασάνζ.

Παράλληλα, ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ δήλωσε πως υπεύθυνη για τις διαρροές των εγγράφων ήταν η Αμερικανική πλευρά, ερχόμενος σε αντίθεση με τη θέση της Γκίλαρντ που είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον Ασάνζ. Σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις προς υποστήρηξη του Ασάνζ και της ιστοσελίδας Wikileaks.


Στις 14 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους, με την εγγύηση να ορίζεται σε 240.000 λίρες. Δεν αφέθηκε όμως αμέσως ελεύθερος, καθώς εκκρεμούσε η προσφυγή κατά της απόφασης που είχε το δικαίωμα να καταθέσει η σουηδική εισαγγελία.

Στις 16 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επικύρωσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους, απορρίπτοντας την έφεση.


Η αίτηση πολιτικού ασύλου


Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του ορίστηκε για τις 8 Φεβρουαρίου 2011. Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ υποστήριξε πως δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία, καθώς οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται στα κρυφά χωρίς καμία διαφάνεια, ενώ εξέφρασαν φόβους για μια πιθανή μετέπειτα έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2011 το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ θα εκδοθεί στην Σουηδία.


Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Μαρτίου 2011, ο Ασάνζ κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης έκδοσης του, η οποία εκδικάστηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Στις 2 Νοεμβρίου 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεσ, με την πλευρά του Ασάνζ να καταθέτει προσφυγή κατά της απόφασης.

Τον Ιανουάριο του 2012 το αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε ακόμα σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία αναμένοντας την απόφαση της προσφυγής του, για μια σειρά εκπομπών συνεντεύξεων.


Στην πρεσβεία


Στις 19 Ιουνίου του 2012 ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποβάλλοντας αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως η απόπειρα του να ζητήσει άσυλο σε ξένη πρεσβεία αποτελούσε παραβίαση των όρων της εγγύησής του και μπορούσε να επιφέρει σύλληψη.

Στις 16 Αυγούστου 2012, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας να παραχωρήσει τελικά πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε, μέχρι σήμερα, στους χώρους της πρεσβείας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «Ο Ασάνζ αντιμετώπιζε μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ».

Πέρυσι όμως, οι σχέσεις του Ασάνζ με τον Ισημερινό διαταράχθηκαν μετά από σχόλια του στο Twitter, και η πρεσβεία του έκοψε την πρόσβαση το Διαδίκτυο. Η κατάσταση χειροτέρευσε μέσα στους επόμενους μήνες και, πριν λίγες ώρες, ο Ασάνζ συνελήφθη τελικώς από τη βρετανική αστυνομία.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

Διεθνή / «Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

«Πεθαίνουμε από το κρύο. Αυτή δεν είναι ζωή», λέει η Αλάα με δάκρυα στα μάτια. «Ούτε φαγητό, ούτε νερό, τίποτα. Προσεύχομαι καθημερινά να πεθάνουμε για να λυτρωθούμε από αυτό»
LIFO NEWSROOM
Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διεθνή / Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την αναθεώρησή τους»
LIFO NEWSROOM
Αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή ρωσικών προμηθειών

Διεθνή / Αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή ρωσικών προμηθειών

Η αγορά είχε προετοιμαστεί για τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, με τους αναλυτές να παρακολουθούν στενά αν αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερες αποσύρσεις από τα αποθέματα
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της Jeju Air και στο αεροδρόμιο όπου έγινε η συντριβή

Διεθνή / Συντριβή στη Νότια Κορέα: Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Jeju Air και στο αεροδρόμιο

Οι ερευνητές αναμένεται να κατασχέσουν έγγραφα και στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη συντήρηση του αεροσκάφους, καθώς και με τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου
LIFO NEWSROOM