Ο πλανήτης σε κοινωνική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πλανήτης σε κοινωνική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης Facebook Twitter
1

Επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντιούνται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι για να ολοκληρώσουν μια βασική αξιολόγηση για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση.

Η διακυβερνητική ομάδα για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων, ή IPBES, θα εκδώσει την πρώτη έκθεση αυτού του τύπου από το 2005.

H IPBES θα αναλύσει τις απώλειες του παρελθόντος και τις μελλοντικές προοπτικές για τη φύση και τον άνθρωπο.

Ένας συγγραφέας της έκθεσης λέει ότι η έκθεση θα τονίσει την «κοινωνική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

Από τη Δευτέρα, μερικοί από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της βιοποικιλότητας θα συναντηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα για να εργαστούν με εκπροσώπους από 132 κυβερνήσεις.

Τα συμπεράσματά τους θα δημοσιευθούν στις 6 Μαΐου, αλλά ήδη οι πληροφορίες μεταδίδουν πως το μήνυμα θα είναι δραματικό.

Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση της κατάστασης της φύσης και της ανθρωπότητας.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη βιοποικιλότητα και θα τονίσει μεταξύ άλλων την σημασία της για το μέλλον του πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Τα παραδείγματα είναι απλά καθώς ο αέρας που αναπνέουμε εξαρτάται από τα φυτά που παράγουν οξυγόνο και χωρίς τις μέλισσες και τον επικονιασμό δεν θα είχαμε διατροφική ποικιλία.

Η βιοποικιλότητα μας βοηθά στην παροχή και συντήρηση του γλυκού νερού, των γόνιμων εδαφών, των φαρμάκων μας, ενός σταθερού κλίματος και μας δίνει χώρους αναψυχής.

Όλα τα είδη αλληλοσυνδέονται και συχνά εξαρτώνται μεταξύ τους. Έτσι, ενώ οι μύκητες βοηθούν στη διατήρηση των εδαφών του δάσους, αυτά τα υγιή εδάφη βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν, τα έντομα μεταφέρουν έπειτα γύρη από το ένα φυτό στο άλλο, τα ζώα μπορούν να τρώνε τα φυτά και το δάσος στο σύνολό του παρέχει ένα σπίτι για τα ζώα.

Η απώλεια ενός είδους σε αυτήν την αλυσίδα μπορεί να ακούγεται ασήμαντη, αλλά αποδυναμώνει την αλυσίδα της ζωής.

Γιατί αυτή η έκθεση είναι σημαντική;


Η έκθεση θα τονίσει τις συγκλονιστικές απώλειες που έπληξαν τον φυσικό κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια και θα προειδοποιήσει ότι το μέλλον φαίνεται ζοφερό για δεκάδες χιλιάδες είδη.

Θα επισημάνει επίσης την απειλή για τους ανθρώπους εάν συνεχίσει η καταστροφή της φύσης.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε καύση ξύλου για ενέργεια, ενώ περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια βασίζονται σε φυσικά φάρμακα. Περίπου τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών απαιτούν επικονίαση από έντομα.

Ένας από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες είπε στο BBC ότι η αξιολόγηση θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τόσο φυσική όσο και ανθρώπινη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές είναι πολύ πιο συνδεδεμένες από ό, τι τις έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν», δήλωσε ο καθηγητής Unai Pascual, από το Βασκικό Κέντρο για την Αλλαγή του Κλίματος στην Ισπανία, ο οποίος είναι επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Οι ερευνητές λένε ότι η αυξανόμενη απώλεια της φύσης θα έχει μεγάλες συνέπειες για τον άνθρωπο. Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις σε μεμονωμένα είδη, όπως για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν.

Στην παγκόσμια αξιολόγηση, η ερευνητική ομάδα λαμβάνει μια πολύ ευρύτερη άποψη για το τι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο.

Για τρία χρόνια, 150 εμπειρογνώμονες από περισσότερες από 50 χώρες εξέτασαν 15.000 πηγές πληροφοριών.

Η πλήρης έκθεση, η οποία είναι 1.800 σελίδες, θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα με την περίληψη των 40 σελίδων.

Οι λεπτομέρειες της περίληψης θα παραμείνουν μυστικές μέχρις ότου οι επιστήμονες και οι πολιτικοί εκπρόσωποι συμφωνήσουν σε κάθε τελευταία λέξη.

Ωστόσο, καθώς πολλές από τις πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, έχουμε μια ιδέα για τα βασικά μηνύματα.

Ένα από αυτά είναι πως η έκθεση θα προειδοποιήσει ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας ταχείας επιτάχυνσης του παγκόσμιου ρυθμού απώλειας ειδών και ότι η απειλή είναι ισοδύναμη με την αλλαγή του κλίματος.

Η αλλαγή του κλίματος θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση και θα συνδέεται στενά με την τύχη των ειδών.

Οι επιστήμονες στο IPBES πιστεύουν ότι η απειλή από την απώλεια της φύσης θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον κόσμο, όσο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Αυτή η άνοδος παίζει επίσης βασικό ρόλο στην καταστροφή της φύσης. Για παράδειγμα, το εύρος ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού ειδών θα επηρεαστεί από την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών  κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έκθεση IPBES θα αφυπνίσει τον κόσμο για την κατάσταση του πλανήτη και θα φέρει μια σειρά σημαντικών αλλαγών καθώς τονίζουν πως είναι ένα πρόβλημα που ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να αγνοεί.

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια