Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός Ρινόκερος της Σουμάτρας στη Μαλαισία

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός Ρινόκερος της Σουμάτρας στη Μαλαισία Facebook Twitter
0

Το μέλλον του Ρινόκερου της Σουμάτρας, ένα είδος υπό εξαφάνιση, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερου του είδους στη Μαλαισία. 

Το συγκεκριμένο είδος κάποτε ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο σε μεγάλο μέρος της Ασίας, όμως πλέον ζούνε λιγότερο από 100 ρινόκεροι στην άγρια φύση. Ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος στη Μαλαισία ονομαζόταν Ταμ και ζούσε σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων στο νησί Βόρνεο, στο τμήμα του νησιού που ανήκει στην Μαλαισία. Στη Μαλαισία απομένει πια μόνο ένα ζώο του είδους, ένας θηλυκός ρινόκερος με το όνομα Ιμάν. 

Μετά από δεκαετίες καταστροφής των δασών και λαθροθηρίας πλέον πιστεύεται πως πλέουν υπάρχουν μόνο 30 έως 100 Ρινόκεροι της Σουμάτρας στην άγρια φύση, οι περισσότεροι ζουν στο ομώνυμο γειτονικό νησί που ανήκει στην Ινδονησία.  

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός Ρινόκερος της Σουμάτρας στη Μαλαισία Facebook Twitter

Ο Ταμ ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών και ζούσε στο καταφύγιο από το 2008, όταν είχε εντοπιστεί κοντά σε μια φυτεία φοινίκων που καλλιεργούνται για παραγωγή φοινικέλαιου. Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να αναπαραχθεί με δύο θηλυκούς ρινόκερους (που ζούσαν σε αιχμαλωσία) κάτι που δεν κατέστη εφικτό. 

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι ένα από τα πέντε είδη ρινόκερου του πλανήτη, δύο από αυτά ζουν στην Ασία και τρία στην Αφρική. Πρόκειται για το μικρότερο σε μέγεθος είδος ρινόκερου. Είναι συχνά θύμα της λαθροθηρίας, καθώς το κέρας του και άλλα σημεία του σώματος του θεωρείται πως έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM