Το μεγάλο χωνευτήρι

Το μεγάλο χωνευτήρι Facebook Twitter
0

Πέρα από τη νέα μαρίνα Φλοίσβου

Πριν ξεκινήσει η παράκτια βόλτα με αφετηρία το Δέλτα Φαλήρου, ας μας συγχωρήσουν οι Πειραιώτες την πλήρη παράκαμψη της δικής τους παραλιακής. Έγινε εκτενές αφιέρωμα σε προηγούμενο τεύχος, έτσι μάγκες; Πρώτος σταθμός, λοιπόν, η ολοκαίνουργια μαρίνα Φλοίσβου, που μοιάζει με μια μικρή, ειδυλλιακή, πεζοδρομημένη πολιτεία, με τερακότα σπιτάκια και εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για μεγάλα, αστραφτερά σκάφη, με ονόματα όπως «Tatiana Per Sempre» («Τατιάνα για πάντα.» Λες να είναι του Ευαγγελάτου; Μπα, παραείναι μεγάλο.) Εκεί, πέρα από μια σειρά από καταστήματα και καφέ, έχουν ανοίξει και τα ακριβούτσικα εστιατόρια «Brasserie Sud» (με ελαφριά κουζίνα) και, ακριβώς από πάνω του, το «Zinc», με μοντέρνα μεσογειακά πιάτα (αμφότερα στο συγκρότημα «Pier One», 210 9853183). Για να φτάσεις, ακολουθείς τις περίπλοκες πινακίδες, περνώντας μέσα από ξεχασμένα οικόπεδα, δίπλα απ' το θωρηκτό Αβέρωφ, ή απλώς κάνεις δεξιά στο τέρμα των λεωφορείων Κηφισιά-Φάληρο. Στη γειτονική περιοχή, στο Δέλτα, βρίσκεται το νεοσύστατο cafe-bar-restaurant «Big Apple South» (Παλαιά Λ. Ποσειδώνος 54, Π. Φάληρο, 210 9485190), το παραλιακό αδελφάκι του γνωστού κολωνακιώτικου μαγαζιού. Διαθέτει δύο επίπεδα, λειτουργεί όλη μέρα και στον κήπο έχουν ένα γλυπτό, του Βαρώτσου μάλιστα! Λίγο πιο πέρα, το κλασικό, κυλινδρικό «Φλοίσβος» (210 9881582), που διανύει γκουρμέ εποχές, πλέον. Για τους λάτρεις της νοσταλγίας και ενδεχομένως της δημόσιας συγκοινωνίας, στη στάση τραμ «Εδέμ», βρίσκεται το ομώνυμο ταβερνάκι για ούζο, μπίρες και προσιτά θαλασσινά.

Συνεχίζοντας στην Ποσειδώνος, στο αριστερό σου χέρι αυτή τη φορά, συναντάς την κλασική, γαλανόλευκη ψαροταβέρνα-εστιατόριο «Καλντέρα» (Ποσειδώνος 54, Π. Φάληρο, 210 9829647, 9839636), που συνδυάζει τη νόστιμη παράδοση (π.χ. χταποδοκεφτέδες) και τις λογικότατες τιμές, με ένα μοντέρνο πρόσωπο, ειδικά στη νέα βεράντα. Σταθερή αξία. Και μια ζαβολιάρικη αλλά συμφέρουσα στροφή στα ενδότερα: για ιταλικό στο «Da Bruno» (Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 210 9818959) και για μεσογειο-ανατολίτικα στην εξαιρετική «Suzanna» (Ορφέως & Χαρίτων 5, Αμφιθέα). Και τώρα, ξανά προς την παραλία, και συγκεκριμένα στα «Kitchen Bar» και «Sailing Bar», στο Καλαμάκι (210 9812004), που βλέπει στη μαρίνα Αλίμου, για καφέ ή πλήρες γεύμα, από νωρίς μέχρι αργά. Ζήτα αυτόγραφο από τον executive chef Χρήστο Τζιέρα.

Σειρά έχει ο Άγιος Κοσμάς, ο πυρήνας της Παραλιακής. Δύο club-restaurant συναγωνίζονται για να κλέψουν τη mainstream παράσταση, ποντάροντας και στα αντίστοιχα εστιατόριά τους. Το «Dekko Summer» (Πλαζ Αγίου Κοσμά, Ελληνικό, 210 3630145, 6937175551), με τους φοίνικες στην άμμο, και το γαστρονομικά αναδομημένο «Ακρωτήρι» (Βασ. Γεωργίου Β΄ 5, 'Αγ. Κοσμάς, 210 9859147-9). Μένει να ζυγίσεις αν το ακριβό αντίτιμο που θα καταβάλεις στο τρίδυμο παρκαδόρος-μετρ-σερβιτόρος αξίζει πραγματικά, πέρα από τον όποιο κοινωνικό εντυπωσιασμό. Το πολύ πολύ περιορίζεσαι σ' ένα ποτό τύπου Gordon's Space και αντιμετωπίζεις την πείνα σου, γουρουνιάζοντας στις καντίνες μετά το παλιό αεροδρόμιο, παρέα με γνωστούς και, εσχάτως, γνωστούς-άγνωστους. 

Η Γλυφάδα καλά κρατεί

Πριν περάσεις στα μέσα στενά, ένας γύρος στον ακριβοθώρητο Αστέρα. Από τη μία το «La Tienda» (210 8941620), με ειδίκευση στο κρέας, και από την άλλη, δίπλα στην κοσμική πισίνα του club «Balux», το ολόλευκο «La Peche» (Λ. Ποσειδώνος 58, 210 8941620), που φυσικά έχει ειδίκευση στο χάι ψάρι.

Και στη μέσα πλευρά τι γίνεται; Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία Γλυφάδας, ανεβαίνεις την Κωνσταντινουπόλεως και κάνεις τσικνοθεραπεία στη γνωστή και μη εξαιρετέα Μπιφτεκούπολη. Μετά, στο αριστερό σου χέρι, η «Kiliza», στο 13 (210 8944 648), με τα ζουμερά κεμπάπ, τις πίτες στον ξυλόφουρνο και τους τούρκικους μεζέδες. Απέναντι, στο 12, οι «Λωτοφάγοι» (210 8944880), με την έξυπνη ελληνική κουζίνα. Σεργιάνι στην Κύπρου πιο πάνω. Η αυλή του «Buffalo Bill's» (Κύπρου 13, 210 8943 128) ενδείκνυται για κοκτέιλ μαργκαρίτα και δοκιμασμένες Tex-Mex προτάσεις. Συνέχεια προς την πλατεία Εσπερίδων. Το «Μπακάλικο Όλα τα Καλά» (210 8981501) εμπλουτίζει διαρκώς το μενού του με λιχουδιές απ' όλη την Ελλάδα, ενώ άνοιξε και παράρτημα στο Πόρτο Ράφτη. Παραδίπλα, το «Vincenzo» για λεπτή πίτσα και σωστές μακαρονάδες, το «Queen» για πολύ καλά burgers σε φαστφούντ περιβάλλον και η ιρλανδέζικη παμπ «Molly Malone's». Ξαναβρίσκοντας την Κύπρου, στο 74 δεσπόζει το άκρως σοφιστικέ «Pere Ubu» (210 8941450), με την εμπνευσμένη πολυ-μεσογειακή κουζίνα του. Κατηφορίζοντας προς τη Ζησιμοπούλου, μετά τις καφετέριες και το «Kosebasi», φτάνεις στο κομψότατο «Fishbar» (Ζησιμοπούλου 2, 210 9680100, 9680 505), όπου τα θαλασσινά και η χαλαρή, ελληνική διασκέδαση έχουν την τιμητική τους. Για δες, βγήκαμε παραλιακή πάλι! 

Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα. Βρουμ, βρουμ, βρουμ.

Κι άλλα κλαμπ εν παρατάξει, αλλά σταματάς στο «Figueira» (Λ. Καραμανλή 18, Βούλα, 210 8992453), που παίρνει το όνομά του από τη βραζιλιάνικη συκιά που έχουν στήσει δίπλα στο κύμα. Οπτικά, το σκηνικό είναι άψογο και το φαγητό αρκετά συμπαθητικό. Καιρός για μια δεύτερη ζαβολιά: στον κήπο του «Genovese» (Βασ. Παύλου 99, Βούλα, 210 8958400-1) σερβίρονται θεϊκά ζυμαρικά.

Αφήνεις τη Βούλα και οδεύεις προς τη Βουλιαγμένη. Έχεις ακούσει πολλά για το παραπισίνειο bar-restaurant «Malabar» (210 8929160) του ξενοδοχείου «The Margi» στο Λαιμό, και για την πειραγμένη ελληνο-ιταλική κουζίνα του «Γαλάζια Hytra», εντός του Astir Palace. Αλλά τελικά προτιμάς κάτι απλό. Η «Σχάρα» (210 8962432), το «Ψαράκι» (210 8962215) και το «Bier Garten» (210 8961526) είναι το ένα δίπλα στο άλλο, επί της Ποσειδώνος, πάνω από την πλατεία Βουλιαγμένης. Το όνομα κάθε μαγαζιού αποτελεί σαφή αναφορά για το τι πρόκειται να γευτείς. Ειδικά το «Ψαράκι», εφέτος έχει κλέψει την παράσταση, με το τηγανητό του ψάρι και τις καλές τιμές του. Τελικά μήπως να πας στο πάντα γεμάτο και κοσμικό «Island», τώρα με τάπας και περισσότερο σούσι; Ή να συνεχίσεις προς τη Βάρκιζα, στο «Καστελόριζο» για ψάρι και κακαβιά, έστω καλοκαιριάτικα; Ή μήπως ακόμα πιο πέρα, στο «Ακρογυάλι», στην Ανάβυσσο; Μόνο που δεν έχω το τηλέφωνο. Ε, ξέρεις, σκέφτομαι να επισκεφτώ επιτέλους το νέο μπιστρό της Κασσάνδρας και του Μίμη, στην Ομήρου, μεταξύ Ακαδημίας και Σόλωνος. Εξάλλου, μόλις μου ήρθε μια δωρεάν κάρτα μέλους για την πισίνα του Χίλτον! Πού να το κουνήσω από το κέντρο. Μα τι έκανα; Γιατί γρυλίζεις;

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ