Θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει γίνει η πρωτοφανής καταιγίδα που έπληξε χθες την Χαλκιδική, ανάμεσά τους BBC, Guardian και Telegraph που δημοσίευσαν συγκλονιστικά βίντεο από την κακοκαιρία.
Στιγμιότυπα από τον πανικό που έζησαν έχουν κοινοποιήσει στα social media δεκάδες ακόμη Έλληνες και ξένοι παραθεριστές.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών. Από αυτούς έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.
«Κυριολεκτικά ήρθε από το πουθενά. Τα φώτα έσβησαν στην παραλία όπου ήμασταν, επικράτησε ένα χάος. Κόσμος έτρεχε, ούρλιαζε και βασικά απλά προσπαθούσε να φύγει από την παραλία», δήλωσε στο BBC η Emily Kishtoo από το Σάρεϊ, που βρισκόταν σε beach bar με την οικογένειά της όταν ξέσπασε η καταιγίδα. «Όσοι ήμασταν εκεί χωθήκαμε στο πρώτο "καταφύγιο" που βρήκαμε...Σε κάτι δωμάτια προσωπικού. Έλεγα για ένα ολόκληρο τέταρτο το Πάτερ Ημών, ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των νεκρών...», ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Τον πανικό που έζησε περιέγραψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μια τουρίστρια από Κισινάου της Μολδαβίας, που χθες το βράδυ έζησε εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Ποτίδαια, όπως και όλοι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των περιοχών της Χαλκιδικής, τις οποίες έπληξε με σφοδρότητα η θεομηνία. «Όλα έγιναν ξαφνικά (...), κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο», είπε.
Εκτός της αγωνίας για την ίδια της τη ζωή, ήταν μία από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο όπου καταπλακώθηκαν από δέντρο ένας άνδρας από τη Ρωσία και ο γιος του, ηλικίας μόλις δύο ετών. «Πρόκειται για πραγματική καταστροφή» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για αυτό το θλιβερό γεγονός και τόνισε ότι όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία όλοι έτρεξαν να σωθούν. «Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημειώνει.
«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (...) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι "είναι εδώ" και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι» πρόσθεσε. Όπως λέει, στον αρχικό σχεδιασμό της οικογένειάς της, ήταν να περάσουν διακοπές λίγων ημερών στη Χαλκιδική, όμως έπειτα από αυτή τη θεομηνία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες του δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια