Γαλλία: Εκατοντάδες πρόστιμα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου για τη σεξουαλική παρενόχληση

Γαλλία: Εκατοντάδες πρόστιμα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου για τη σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
0

Μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του νόμου για την σεξουαλική παρενόχληση γυναικών σε δημόσιους χώρους, οι γαλλικές αρχές έχουν επιβάλει εκατοντάδες πρόστιμα.


Ειδικότερα, ένα χρόνο μετά από την έναρξη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, οι Αρχές επέβαλαν πρόστιμα σε περισσότερους από 700 άνδρες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών σε δημόσιο χώρο, για να σταματήσουν τα σφυρίγματα, τα άσεμνα σχόλια και τις χειρονομίες. Οι παραβάτες που «συλλαμβάνονται» επί τόπου αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι και 750 ευρώ, ενώ αν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα αν το θύμα είναι κάτω των 15 ετών, το πρόστιμο αγγίζει τα 1500 ευρώ.


Το «καμάκι», που συχνά γίνεται με άκομψο και επιθετικό τρόπο, σφυρίγματα και χυδαία σχόλια είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Γαλλία. Ο νόμος που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, ποινικοποιεί σεξιστικά ή σεξουαλικά σχόλια, ή συμπεριφορές που είναι εχθρικές, ταπεινωτικές, εξευτελιστικές ή εκφοβιστικές.

Η υφυπουργός Ισότητας της Γαλλίας, Μαρλέν Σιαπά, αρχιτέκτονας της νέας νομοθεσίας, δήλωσε ότι περισσότερα από 700 πρόστιμα έχουν επιβληθεί. «Παρενόχληση στο δρόμο: πάνω από 700 πρόστιμα», έγραψε σε tweet της. «Δεν είναι πλέον επιτρεπτό και δεν πρέπει να είναι από δω και πέρα ανεκτό να προσβάλουν, να ακολουθούν, να εξευτελίζουν γυναίκες, παρενοχλώντας τις στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, ή σε δημόσιο χώρο!», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η Γαλλίδα φεμινίστρια Ανιές Μπουρντέ υποστήριξε ότι ενώ ο νέος νόμος είναι σημαντικός σε συμβολικό επίπεδο, είναι αναποτελεσματικός καθώς οι άνδρες δεν παρενοχλούν γυναίκες όσο η αστυνομία είναι παρούσα. Η Μπουρντέ χαρακτήρισε «γελοίο» τον μικρό αριθμό των προστίμων που επιβλήθηκαν, με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνοντας ότι έχει λάβει 15.000 μαρτυρίες από γυναίκες που κατήγγειλαν ότι παρενοχλήθηκαν έπειτα από την έναρξη ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2012 για να αναδείξει το ζήτημα.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ πέρσι τον Αύγουστο μερικές μόλις ημέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία όταν ένας άνδρας γρονθοκόπησε νεαρή γυναίκα, τη Μαρί Λαγκέρ, επειδή εκείνη απάντησε στα χυδαία σχόλιά του έξω από ένα παρισινό καφέ.

Η νομοθεσία αυτή έχει τη στήριξη από το 90% της γαλλικής κοινωνίας, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε πέρσι η εταιρεία Ifop.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ