Eat, the bio way

Eat, the bio way Facebook Twitter
0

Οποιος ζει ή εργάζεται στην περιοχή του Συντάγματος αποκλείεται να μην έχει ακούσει ή να μην έχει επισκεφτεί αυτό το μαγαζί στην οδό Νίκης. Έχει υπάρξει αντικείμενο συζήτησης σε πολλές παρέες: αυτό το μαγαζί που τα φαγητά του είναι τέλεια, σαν σπιτικά. Κυρίες να μιλάνε για το τάδε βιολογικό γιαούρτι που πήραν από κει ή την τάδε πίτα με τσουκνίδα που δοκίμασαν τις προάλλες. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι πως όταν κάτι αξιόλογο ανοίγει, το word of mouth είναι η μόνη διαφήμιση που χρειάζεται για να ξεπουλά καθημερινά και το τελευταίο ψίχουλο που έχει στη βιτρίνα του.

Το Lena’s Bio Food Market είναι δημιούργημα της κας Λένας Σφυρόερα και έκανε την εμφάνισή του στο Σύνταγμα λίγο μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι ένα απλό, φιλόξενο μαγαζί, που θυμίζει λιγάκι εξωτερικό και που οι μυρωδιές του κάθε μεσημέρι φτάνουν και στα πιο μακρινά γραφεία του γκρίζου κέντρου. Η πρώτη μας επαφή ήταν οι παραγγελίες ντελίβερι και σνακ, που από την πρώτη παράδοση καταλάβαμε πως ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Υπέροχες πίτες με σπιτική ζύμη και σάντουιτς που με τίποτα δεν έμοιαζαν με όλη την πλαστικούρα που σερβίρεται στο κέντρο.

Σιγά σιγά, άρχισε το πηγαινέλα στη Νίκης για μεσημεριανό. Το μαγαζί είναι γλυκό και φροντισμένο. Τα ράφια και τα ψυγεία του είναι γεμάτα από υπέροχες βιολογικές τροφές. Το σπουδαίο είναι το πόσο ψαγμένα είναι όλα όσα αναρτώνται στα ράφια του. Μαρμελάδες από την Αγγλία, φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια και ζυμαρικά, τσάγια και βιολογικοί καφέδες, παγωτά Green & Black’s, χυμοί παράξενοι και απίθανα γλυκά. Στις μπροστινές θερμαινόμενες βιτρίνες πηγαίναμε σαν υπνωτισμένοι κάθε μεσημέρι για να ανακαλύψουμε τι σπουδαίο βγήκε σήμερα από το μαγικό υπόγειο της Λένας. Όσα αναγράφονται στον κατάλογο είναι το ένα όγδοο από τα θαυμάσια σπιτικά φαγητά που δοκιμάσαμε φέτος από το αγαπημένο μας κατάστημα. Μοσχάρι με ταλιατέλες και σάλτσα γιαουρτιού, γεμιστό κοτόπουλο, ανυπέρβλητα γεμιστά, βιολογικό λαυράκι ψημένο μοναδικά, παστίτσιο, ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα ταχινιού, μουσακάς λαχανικών, σαλάτα με αναποφλοίωτο ρύζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, φρέσκο ψωμί, και αυτό από το υπόγειο.

Για μένα αυτό το μαγαζί είναι πρότυπο για το πώς πρέπει να τρώμε αλλά και πηγή έμπνευσης για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα και να πετύχει. Η κα Λένα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Αυτό φαίνεται. Είναι παρούσα και κατέχει τη δουλειά της όσο λίγοι. Είναι αυστηρή, παρατηρητική, ξέρει να προτείνει, και πάνω απ’ όλα είναι σπουδαία μαγείρισσα.

Πίνουμε καφέ ένα κρύο πρωινό και μιλάμε για το κατόρθωμά της. Τη ρωτάω πώς ξεκίνησε. Ένα πρόβλημα υγείας δέκα χρόνια πριν και ένας σπουδαίος γιατρός από την Κρήτη που την έσωσε, με μια κούρα από συμπληρώματα διατροφής και μια δίαιτα από βιολογικές τροφές, την έσπρωξαν στην αναζήτηση υγιεινών τροφών ανά την Ελλάδα, που παράγονται με βιολογικό τρόπο. « Έψαξα λεπτομερώς αυτό που λέγεται βιολογική τροφή. Πρώτα για μένα και την οικογένειά μου και μετά πιο επαγγελματικά πια. Έμαθα τους προμηθευτές. Δοκίμασα δεκάδες προϊόντα και επέλεξα αυτά που πραγματικά αξίζουν. Εκεί γεννήθηκε και η σκέψη να ανοίξω ένα μαγαζί όπου θα πουλά αγνά υλικά και σπιτικά φαγητά μαγειρεμένα με βιολογικά υλικά. Γνώρισα τους προμηθευτές, μελέτησα πολύ το project αυτό, πήρα μέχρι και μαθήματα μαγειρικής. Ρώτησα μια εταιρεία που κάνει εμπορικές έρευνες για το κατά πόσον ένα μαγαζί με βιολογικές τροφές στο κέντρο θα έχει βιωσιμότητα, και η απάντηση που πήρα ήταν ότι το 99% του δείγματος απάντησε πως θα ήθελε πολύ ένα κατάστημα με βιολογικές τροφές στην περιοχή του Συντάγματος».

Τη ρωτάω αν το πίστευε ποτέ πως αυτό το μέρος θα είχε τόση επιτυχία. (Να αναφέρω απλώς ότι το μεσημέρι υπάρχει ουρά από ανθρώπους του κέντρου που περιμένουν να πάρουν τα φαγητά της Λένας.) «Εγώ, μέσα μου, το πίστευα γιατί ήμουν σίγουρη για το προϊόν μου. Όλοι οι άλλοι γύρω μου έβλεπαν το πόσο ψηλό ρίσκο είχε αυτή η υπόθεση». Μου λέει πως ξυπνά κάθε μέρα στις τέσσερις για να ετοιμάσει όλα όσα σερβίρονται το μεσημέρι στο μαγαζί της. «Δεν με κουράζει καθόλου η σκληρή δουλειά, με ικανοποιεί, αυτό που με κουράζει είναι τα επιμέρους προβλήματα που έχει μια δουλειά». Μιλάμε για το πόσο αληθινό είναι όλο αυτό το trend με τις βιολογικές τροφές. Η ίδια πιστεύει πως, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα άνθρωποι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όμως, όταν αγοράζει ο καταναλωτής και έχει τις σωστές πιστοποιήσεις, τότε δεν έχει τίποτα να φοβάται.

Της επισημαίνω την παρατήρησή μου πως τα δικά της φαγητά δεν είναι καθόλου άχρωμα και άνοστα, όπως πολλές φορές είναι τα φαγητά σε αντίστοιχα μέρη που διαθέτουν health food. «Εγώ μαγειρεύω σπιτικό φαγητό. Τα υλικά είναι το θέμα. Οι συνταγές μου είναι αυτές που θα έκανε και κάποιος στο σπίτι του». Συμφωνώ μαζί της. Ό,τι έχουμε φάει μέχρι τώρα δεν έχει τις ιδιότητες του έτοιμου φαγητού. Έχει μόνο την ποιότητα ενός πιάτου που μαγειρεύεται σε μια σπιτική κουζίνα, και αυτό είναι μεγάλο προσόν. Αναρωτιέμαι αν θα επεκταθούν, και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα του προϊόντος. «Ναι, θα επεκταθούμε» μου απαντά. «Για την ποιότητα μη φοβάστε. Όσο είμαι εγώ εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η ποιότητα των τροφών που ετοιμάζω. Να ανέβει μπορεί. Να πέσει με τίποτα». Την πιστεύω. Το καταλαβαίνεις αυτό στους τελειομανείς ανθρώπους. Και η κα Λένα ανήκει σε αυτούς.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ