Παρίσι: Ένταση σε συγκέντρωση των «Κίτρινων Γιλέκων» - Δακρυγόνα και προσαγωγές από την αστυνομία

Παρίσι: Ένταση σε συγκέντρωση των «Κίτρινων Γιλέκων» - Δακρυγόνα και προσαγωγές από την αστυνομία Facebook Twitter
0

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι σήμερα το πρωί, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Οι αρχές  στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν επίσης πορείες για το κλίμα και μια διαδήλωση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Στις 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου είχαν ήδη προχωρήσει σε 30 προσαγωγές, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

«Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες» είπε η Μπριζίτ, ακτιβίστρια για το κλίμα. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν ήταν: «Ο δρόμος, είναι δικός μας».

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού κινητοποίησε έναν μηχανισμό ασφαλείας 7500 αστυνομικών, με τη συνδρομή εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και τεθωρακισμένων οχημάτων. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε συνοικίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας όπου κάνουν περιπολίες, ενώ αστυνομικοί με στολή ή πολιτικά πραγματοποιούν ελέγχους στους διαδηλωτές.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επανάληψη των βίαιων επεισοδίων, που αμαύρωναν τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων τους προηγούμενους μήνες.

Μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας μίλησε επίσης για τον κίνδυνο «προσέγγισης» μελών του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων και μελών των «Black Blocs που θέλουν να σπάσουν τα πάντα».

Η πορεία «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη» θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα το μεσημέρι από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από κάλεσμα πολλών ΜΚΟ Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ακόμα κι αν στη χθεσινή κινητοποίηση για το κλίμα δεν συμμετείχαν παρά λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι στο Παρίσι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της οργάνωσης Occurrence pour des médias.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσης μια διαδήλωση, έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Force ouvrière εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σήμερα ξεκινούν και οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποτελούν πόλο έλξης κάθε χρόνο για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ως προληπτικό μέτρο, πολλά μνημεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές και τα μουσεία Petit και Grand Palais.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM