Γαλλία: Περιορίστηκε η φωτιά στο εργοστάσιο χημικών - Για «κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα» μιλούν οι Αρχές

Γαλλία: Περιορίστηκε η φωτιά στο εργοστάσιο χημικών - Για «κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα» μιλούν οι Αρχές Facebook Twitter
EPA
0

Ότι έχει περιοριστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο χημικών στη Ρουέν της Γαλλίας ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι Αρχές κάνοντας ωστόσο λόγο για «κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα».

«Η πυρκαγιά περιορίστηκε, δεν έχει σβήσει», δήλωσε το μεσημέρι μέλος της πυροσβεστικής. «Ορισμένα προϊόντα απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις», διευκρίνισε επίσης, απευθυνόμενο στον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ που μετέβη εκεί.  Η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε γύρω στις 03:30 (ώρα Ελλάδος) σήμερα τα ξημερώματα σε μια αποθήκη του εργοστασίου Lubrizol, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και τον διάσημο καθεδρικό της Ρουέν, η οποία έχει περίπου 500.000 κατοίκους.

Νωρίτερα οι γαλλικές Αρχές έκαναν λόγο για «κίνδυνο να μολυνθεί ο Σηκουάνας» εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. «Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη εναντίον της φωτιάς και υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο Σηκουάνας λόγω της υπερχείλισης των λεκανών κατακράτησης», δήλωσε στον Τύπο ο νομάρχης της Νορμανδίας Πιέρ-Αντρέ Ντιράν. Ο Σηκουάνας, ένας από τους κύριους ποταμούς της Γαλλίας, διαρρέει το Παρίσι και στη συνέχεια τη Ρουέν, ενώ εκβάλλει στη Μάγχη στο ύψος του λιμανιού της Χάβρης.

Ερωτηθείς για το μέγεθος του βιομηχανικού αυτού δυστυχήματος, ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία υποβάθμιση του κινδύνου» από τις δημόσιες αρχές, οι οποίες αν χρειαστεί, όπως είπε, να εκκενώσουν μεγαλύτερη περιοχή, θα το κάνουν. 

Προς το παρόν έχει εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο σε ακτίνα 500 μέτρων, ενώ ήδη έχουν κλείσει πολλά δημόσια κτίρια που επισκέπτεται το κοινό, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στη Ρουέν και 11 γειτονικές κοινότητες, σύμφωνα με την νομαρχία. «Οι πρώτες αναλύσεις δεν δείχνουν οξεία τοξικότητα στα κύρια μόρια που παρακολουθούμε, πράγμα που είναι καθησυχαστικό», είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα ο νομάρχης.

Το εργοστάσιο αυτό, στο οποίο εργάζονται περίπου 400 άνθρωποι, παρασκευάζει και κυκλοφορεί στην αγορά πρόσθετα λιπαντικών, καυσίμων ή βιομηχανικών χρωμάτων. Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε θύματα. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, καθώς δείχνουν κυρίως μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται στον ουρανό, η οποία είναι ορατή από απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων. Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρίσκεται εκεί, υπάρχει και έντονη οσμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για βιασμό τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Η σεισμογενής Κωνσταντινούπολη έχει δει μείωση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών λόγω τσιμεντοποίησης από τις κυβερνήσεις Ερντογάν - Ποιες περιοχές έχουν αντικατασταθεί από νέες υποδομές και πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ