Ναι, δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αν γνωρίζατε τι τους προσφέρουν κάποιες χώρες της βόρειας Ευρώπης ίσως ούτε εσείς θα θέλατε. Το κείμενο αυτό όμως δε γράφεται για να τονίσει το ότι οι μετανάστες αναγκαστικά περνούν από Ελλάδα. Στόχος είναι να κοινοποιήσει τη διαδικασία που ακολουθούν για να φύγουν.
Σε ένα συνέδριο στην Ολλανδία γνώρισα έναν επιτυχημένο και πολύ συμπαθητικό επαγγελματία της Πληροφορικής. Με ρώτησε από πού είμαι και συνέχισε λέγοντας ότι είχε μείνει στην Ελλάδα για 3 μήνες. Διακοπές; Όχι, έμεινε για 3 μήνες όσο προσπαθούσε να φύγει παράνομα από την Ελλάδα καθώς ήταν Σύριος πρόσφυγας.
Καταρχήν δε γνώριζα πως ακόμα και να είσαι αποδεδειγμένα Σύριος πρόσφυγας πρέπει να φύγεις παράνομα από την Ελλάδα, αλλά μου εξήγησε ότι αυτή είναι η κατάσταση.
«Είμαι ευγνώμων που η χώρα σου έχει τόση μεγάλη διαφθορά», μου είπε με μεγάλη χαρά, «αλλιώς δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να φύγω.»
Ας δούμε λίγο την ιστορία του.
Το 2014 έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Πήγε στην Αθήνα όπου μπορούσε να βρει πολύ εύκολα διακινητές (smugglers) που θα του έδιναν ψεύτικη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ήταν πολύ εύκολο να τους βρεις παντού στην Ομόνοια είπε, σε καφετέριες, στους δρόμους, και ήταν διαφόρων εθνικοτήτων.
Με αυτήν την πλαστή ταυτότητα μετά θα επιχειρούσε να πετάξει από Ελλάδα για εξωτερικό, συγκεκριμένα προς χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Αυτός ήθελε να πετάξει για Ολλανδία. Όλη η υπόθεση ήταν να καταφέρεις να φύγεις από την Ελλάδα. Αν σε πιάσουν στην Ολλανδία δεν είναι πρόβλημα, είπε, γιατί εκεί αν αποδείξεις ότι είσαι Σύριος θα έχεις αμέσως άσυλο, θα σου δώσουν σπίτι και άλλα προνόμια και θα κινήσουν πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για να έρθει και η υπόλοιπη οικογένεια σου.
Πώς φεύγεις όμως από την Ελλάδα; Πηγαίνεις στο αεροδρόμιο με πλαστή ταυτότητα. Ξανά και ξανά, μέχρι να καταφέρεις να πετάξεις.
Η κάθε προσπάθεια γίνεται με διαφορετική ταυτότητα που σου προμηθεύει ο διακινητής. Πότε είσαι Ιταλός, πότε Ισπανός, πότε Βούλγαρος. Μέχρι και ελληνική του έδωσαν είπε και ας μην μπορούσε καν να διαβάσει το "όνομα" του επάνω στην ταυτότητα.
Ο ίδιος διακινητής κανονίζει επίσης εισιτήρια για να φτάσεις σε διάφορα αεροδρόμια του εσωτερικού και τα αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό.
Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας επιχείρησε να πετάξει προς εξωτερικό περίπου 10 φορές πριν τελικά τα καταφέρει.
Αν σε πιάσουν στο αεροδρόμιο, λέει, γυρνάς πίσω στην Αθήνα για καινούργια ταυτότητα και προσπαθείς ξανά σε νέο αεροδρόμιο.
Το πιο δύσκολο αεροδρόμιο είναι της Αθήνας. Εκεί υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες τις ασφαλείας που μιλούν αραβικά και σε πιάνουν πριν καν περάσεις τον έλεγχο.
Επίσης στην Σαντορίνη ήταν πολύ αυστηροί.
Σε άλλα μέρη όμως όχι.
Τελικά κατάφερε να πετάξει από το αεροδρόμιο της Ρόδου. Όλο αυτό του κόστισε πολύ, είχε αναγκαστεί να πουλήσει περιουσία στην Συρία για να ανταπεξέλθει οικονομικά σε αυτή την περιπέτεια. Αν δεν έχεις χρήματα είπε, πρέπει να πας με βάρκα στην Ιταλία, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο.
Άπαξ και φτάσεις στη βόρεια Ευρώπη όμως, όλα γίνονται πιο εύκολα.
«Είμαι ευγνώμων που η χώρα σου έχει τόση μεγάλη διαφθορά», μου είπε με μεγάλη χαρά, «αλλιώς δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να φύγω.»
σχόλια