Εκατοντάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες της Γαλλίας, για τρεις δεκαετίες.
Ο Σιράκ, πρόεδρος από το 1995 έως το 2007, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών μετά από μια μακρά περίοδο προβλημάτων υγείας. Ακόμα και οι αντίπαλοι αναφέρθηκαν στη μαχητικότητά του κάνοντας αναφορές στο πώς ο Σιράκ ύψωσε ανάστημα στην Ουάσινγκτον το 2003 αντιτιθέμενος στον πόλεμο στο Ιράκ. Όμως άλλοι αμφισβήτησαν το πόσα είχε πετύχει ως πρόεδρος για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η θητεία του επισκιάστηκε από μια καταδίκη για διαφθορά όσο ήταν δήμαρχος του Παρισιού.
Πριν από την τελετή την Κυριακή, η γαλλική Προεδρία άνοιξε τις πύλες στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου ένα βιβλίο συλλυπητηρίων και ένα πορτρέτο του Σιράκ προσέλκυσε τεράστιες ουρές ανθρώπων που ήθελαν να τιμήσουν το γάλλο πρόεδρο.
Ο πρώην πρωθυπουργός, δήμαρχος του Παρισιού και πρόεδρος, θα θαφτεί στο νεκροταφείο του Μονπαρνάς σε ιδιωτική τελετή, δήλωσε ο γαμπρός του Σιράκ, Φρέντερ Σαλάτ-Μπαρού. Ο Σιράκ θα ταφεί δίπλα στην κόρη του Λόρενς, που πέθανε το 2016.
Η Γαλλία κήρυξε την προσεχή Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ. Μια λειτουργία για τον θανόντα θα τελεστεί στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε επίσης ότι θα αφήσει ανοιχτές τις πύλες του έως την Κυριακή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.
«Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ που πέθανε σήμερα ήταν "ένας μεγάλος Γάλλος, ελεύθερος" που ενσάρκωσε "μια συγκεκριμένη αντίληψη της Γαλλίας και του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική του ομιλία, περιγράφοντας τον προκάτοχό του ως τον κήρυκα «μιας Γαλλίας ανεξάρτητης και περήφανης, ικανής να εναντιωθεί σε μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επέμβαση όταν αρνήθηκε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ χωρίς την εντολή του ΟΗΕ».
σχόλια