Βορίδης: «Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

Βορίδης: «Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια» Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κάνει λόγο για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα, επιχείρησε να εξηγήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε ανάλυση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι: 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ. Υπάρχουν κάποιοι Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας, βεβαίως έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί».

Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες - που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».

Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό με έναν τρόπο «απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση». «Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου».

Εξαπολύοντας επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι στα 4μισι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης καταγράφηκαν 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί,ενώ οι υποχρεωτικοί ήταν λιγότεροι από εκατό. «Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν δικαιούνται οι παράνομοι μετανάστες ανθρωπιστική βοήθεια, οι πρόσφυγες δικαιούνται. Οι παράνομοι μετανάστες, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά (...) η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα (...) Πάνε σε δομές, υπάρχει σίτιση, υπάρχει μια στήριξη στον πρόσφυγα που είναι κατατρεγμένος. Στον παράνομο μετανάστη δεν θα υπάρχουν. Ο παράνομος μετανάστης από τη στιγμή που θα κριθεί παράνομος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του» κατέληξε.

Γεωργιάδης: Το 7% έχει «υψηλό προσφυγικό προφίλ»

Στις αλλαγές που θα φέρει άμεσα το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχολίασε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. «Τα λεγόμενα push-backs, δηλαδή το να εμποδίσεις μία βάρκα να έρθει βάζοντας μπροστά μία βάρκα δική σου, απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο. Push – backs δεν γίνονται».

Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για την «ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με βάση νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο χρόνος που απαιτείται για να απελαθεί από τη χώρα ένας μετανάστης αγγίζει τα 10 χρόνια.

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μετανάστες είναι βέβαια. Ολοι ήρθαν από ασφαλείς χώρες για να εισβάλλουν στην ευημερούσα Ελλάδα και να αλλοιώσουν τον πληθυσμό. Εχουν σκεφτεί οι ακροδεξιοί (προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ Αδωνις και Βορίδης (αυτός ήταν και στην ΕΠΕΝ) να εξελίξουν λίγο το πρότζεκτ με τα νέα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης να βάλουν και φούρνους για μια τελική λύση. Μόνο η Συρία έχει πόλεμο. Το Αφγανιστάν είναι μια απόλυτα ασφαλής χώρα, χωρίς βόμβες, χωρίς μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως και το Κογκό και το Σουδάν. Στη Νιγηρία δεν έχει Μπόκο Χαράμ. Ο Ερντογάν φέρεται άψογα στους φερόμενους γκιουλενιστές. Ολοι αυτοί τρελάθηκαν που ρισκάρουν τη ζωή τους και τις ζωές των παιδιών τους και πληρώνουν περιουσίες στους δουλέμπορους. Αλλωστε δεν ήταν η Ελλάδα γι'αυτούς απλά ένα πέρασμα όπου εγκλωβίστηκαν εξ αιτίας των αποφάσεων της Ευρώπης του πολιτισμού και του διαφωτισμού. Η Ελλάδα ήταν ο προορισμός τους εξ αρχής.https://www.unhcr.org/gr/2841-1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-113-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B9.html
Ευτυχώς ομως, ο διαχωρισμός σε "πρόσφυγα" ή "μετανάστη" είναι σαφής και οχί συναισθηματικός: Ανεξάρτητα εάν κάποιοι "τρελάθηκαν για να ρισκάρουν την ζωή τους" ή όχι, αυτό ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο.