Ποιος: Πάολο Παουλίνο Γκουατζατζάρα, αρχηγός της φυλής των Guajajara, Φύλακας του Δάσους του Αμαζονίου, παραδοσιακός κυνηγός, γνωστός και ως Lobo (Λύκος). Νεκρός στα 26 του μόλις χρόνια όταν παράνομοι υλοτόμοι του έστησαν ενέδρα και τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Η σορός του δεν έχει ακόμα εντοπιστεί ενώ ο συνοδός του κατάφερε να διαφύγει τραυματισμένος.
Πού: Στη ζούγκλα της Αμαζονίας, στην προστατευόμενη περιοχή των ιθαγενών Αραριμπόια στην Πολιτεία του Maranhão στη βόρεια Βραζιλία. Τη δολοφονία κατήγγειλαν πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανισμοί προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων (APIB, Greenpeace, Survival International, Amazon Watch και άλλοι).
Γιατί: Ήταν εξέχον μέλος της ομάδας αυτοάμυνας «Φύλακες του Δάσους» που έχουν συστήσει 120 ιθαγενείς της φυλής του για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από την ανεξέλεγκτη υλοτόμηση και άλλες καταστρεπτικές για το δάσος και τους ίδιους δραστηριότητες. Υπό την προστασία τους έχει τεθεί και η φυλή κυνηγών και τροφοσυλλεκτών Awá Guajá, από τις πλέον απομονωμένες στον πλανήτη. Απειλούμενη είναι όμως όλη η ευρύτερη περιοχή και οι φυλές που την κατοικούν καθώς από καιρό έχει μπει στο μάτι μεγάλων εμποροβιομηχανικών συμφερόντων. Ο Πάολο Γκουατζατζάρα είχε μάλιστα πρόσφατα μιλήσει στο πρακτορείο Reuters για όλα αυτά τα θέματα αλλά και για τα ρίσκα που παίρνουν καθημερινά ο ίδιος και οι σύντροφοί του – ήδη άλλωστε είχε δεχθεί απειλές καθώς οι «Φύλακες» έχουν εντοπίσει και καταστρέψει από το '12 ως τώρα καμιά διακοσαριά παράνομες υλοτομικές εγκαταστάσεις.
Διά ταύτα: Η Βραζιλία απασχόλησε πολύ φέτος το καλοκαίρι τα διεθνή ΜΜΕ και την κοινή γνώμη για τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση μεγα-πυρκαγιές στον «πνεύμονα της Γης», την Αμαζονία.
Ως ηθικό αυτουργό όλοι «δείχνουν» τον ακροδεξιών καταβολών «αναπτυξιολάγνο» νέο πρόεδρο της χώρας Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος αφότου ανέλαβε αφενός έδωσε ουσιαστικά το «ελεύθερο» σε εταιρίες και ιδιώτες να «εισβάλουν» σε προστατευόμενες εκτάσεις και να τις εκμεταλλευτούν για υλοτομικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές, εξορυκτικές, οικοδομικές κ.λπ. δραστηριότητες, αφετέρου περιέκοψε δραματικά πόρους, προγράμματα προστασίας και προσωπικό φύλαξης.
Χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Προστασίας Αυτόχθονων Λαών (FUNAI) ουσιαστικά αδυνατεί πλέον να πραγματοποιήσει περιπολίες, ενώ η παράνομη είσοδος σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων πληθυσμών σπανίως τιμωρείται. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε ευνοήθηκαν και οι εμπρησμοί προς αποψίλωση των εν λόγω εκτάσεων από την «περιττή» τους πανίδα και χλωρίδα.
Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε είχε τότε καταγγείλει ότι ο Μπολσονάρο σκοπεύει να αφανίσει τόσο το δάσος της βροχής όσο και τους αυτόχθονες πληθυσμούς κι ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι «τρομακτικό». Δεν είναι όμως μόνο οι πυρκαγιές – εκατοντάδες ιθαγενείς και ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αμαζονίας, θύματα ενός ηρωϊκού πλην όμως «άγνωστου» πολέμου εφόσον σπάνια απασχολεί τη δημοσιότητα, παρότι η τελική του έκβαση αφορά ουσιαστικά το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Οι βίαιες επιθέσεις κατά ιθαγενών έχουν αξιοσημείωτα αυξηθεί - πέρσι μόνο καταγράφηκαν 135 δολοφονίες έναντι 112 το '17 καθώς επίσης 160 παράνομες εισβολές σε προστατευόμενα εδάφη έναντι 76 το '17. Οι Ινδιάνοι κάνουν πλέον λόγο για «θεσμοθετημένη γενοκτονία», οι δε διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι «οι ένοχοι της δολοφονίας θα βρεθούν πάση θυσία και θα λογοδοτήσουν» μάλλον δεν πείθουν κανέναν. Αν ένα τέτοιο δυστοπικό μέλλον επεξεργάζονται κάποιοι άνθρωποι, τότε οι υπόλοιποι είμαστε νομίζω σαφώς με τους «Λύκους».
σχόλια