Η WWF έκανε γνωστό πως πριν από δύο μέρες, εντοπίστηκε αρσενικός φυσητήρας 12.5 μέτρων εκβρασμένος στην Κακή Θάλασσα Κερατέας.
Η φάλαινα είχε εμφανή μεγάλα κοψίματα από προπέλα μεγάλου πλοίου στην πίσω ραχιαία περιοχή ενώ η οργάνωση σημειώνει ότι αυτή η ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί τόπο όπου συνήθως απαντάται το είδος.
Από ομάδα πεδίου του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έγινε συλλογή δειγμάτων και μετρήσεων, που αποσκοπούν στην επιστημονική αξιοποίησή τους για την καλύτερη γνώση της οικολογίας και την προστασία του είδους. Π.χ. δόντια για την εκτίμηση ηλικίας, στομαχικό περιεχόμενο εφόσον γίνει δυνατό να συλλεχθεί για εξέταση παρουσίας πλαστικών ή ειδών διατροφής, συλλογή βιομετρικών χαρακτηριστικών κλπ.
«Το συμβάν αυτό αναδεικνύει μια από τις σημαντικότερες απειλές για το είδος μας στις ελληνικές θάλασσες αλλά και παγκόσμια. Οι συγκρούσεις με τα πλοία δεν αποτελούν πια ένα πρόβλημα μακριά από τις ακτές μας που δεν μας αφορά. Το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσουν και να διευκολύνουν τη διαδικασία κατάθεσης πρότασης που να περιλαμβάνει ρυθμίσεις της ναυτιλίας από τις εθνικές αρχές στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, αρμόδιο ρυθμιστή του κλάδου. Καλούμε τις εθνικές αρχές, να προχωρήσουν με αποφασίστηκα βήματα με στόχο την προστασία του είδους μοναδικής αξίας για το θαλάσσιο οικοσύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», αναφέρει η Αμαλία Αλμπερίνι, υπεύθυνη για την προστασία των κητωδών του WWF Ελλάς.
«Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό είναι ένα ακόμη μετά από πλήθος προηγούμενων, που έρχεται να επισημάνει ακόμη πιο εμφατικά ότι συνεχίζουμε να χάνουμε μεγάλα είδη θαλάσσιων κητωδών από τις θάλασσες μας, λόγω ολιγωρίας των αρχών στην λήψη αποφάσεων προστασίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μηδενικό κόστος. Υπάρχουν περίπου 200 φυσητήρες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και ο πληθυσμός τους μειώνεται. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τους μελετά δύο δεκαετίες και εδώ και έξι χρόνια έχει εντοπίσει την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή τους, που είναι οι συγκρούσεις με τα μεγάλα διερχόμενα πλοία. Παράλληλα έχει προτείνει τον τρόπο λύσης του προβλήματος στις αρχές από την πρώτη στιγμή και πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις του με το WWF Ελλάς και μεγάλες οργανώσεις του εξωτερικού για να επιτευχθεί η εφαρμογή τους. Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να δεχθεί τις κοινές μας προτάσεις, που αποτελούν πια αποφάσεις και συστάσεις μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Φαλαινοθηρική Επιτροπή και η Συμφωνία ACCOBAMS για τα κητώδη της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα» αναφέρει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.
Δήμος Λαυρεωτικής, «Πέλαγος» και WWF ψάχνουν λύση στο πρόβλημα
Όπως επεσήμανε στο notioanatolika.gr ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου, Δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, Αλέξανδρος Φραντζής το κουφάρι ανήκει σε ένα είδος κητωδών τους φυσητήρες οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του ότι διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες και πιο συγκεκριμένα στη γνωστή στους επιστήμονες «ελληνική τάφρο» που είναι ουσιαστικά ένας θαλάσσιος «διάδρομος» ο οποίος ξεκινά από την Κεφαλλονιά, προχωρά νότια της Πελοποννήσου συνεχίζει στα Δωδεκάνησα και καταλήγει στην περιοχή της Αττάλειας στην Τουρκία.
Το κουφάρι του μεταφέρθηκε από τους ανέμους και εκβράστηκε στη συγκεκριμένη παραλία. Όπως όμως υπογράμμισε ο Δρ Φραντζής κάθε χρόνο ένα τουλάχιστον κητώδες πέφτει θύμα διερχόμενων πλοίων. «Πέρυσι το κουφάρι ενός άλλου φυσητήρα είχε εκβραστεί σε παραλία της Κεφαλλονιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο notioanatolika.gr μίλησε και η υπεύθυνη για την προστασία των κητωδών της WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι η οποία ανέφερε ότι ήδη ομάδα ειδικών προχωρά στη συλλογή δειγμάτων και μετρήσεων για επιστημονική αξιοποίησή τους αλλά και για να εκτιμηθεί η ηλικία του ζώου.
Τόσο ο Δρ Φραντζής όσο και η κα Αλμπερίνι πάντως συμφώνησαν ότι ο θάνατος δεν είναι πρόσφατος και έχει επέλθει πριν από αρκετές ημέρες ίσως και τρεις εβδομάδες και πλέον.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι θα γίνει με το συγκεκριμένο που παραμένει στην παραλία της Κακιάς Θάλασσας και η αποσύνθεσή του προκαλεί και έντονη δυσοσμία. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημ. Λουκάς δήλωσε στο notioanatolika.gr ότι το Λιμενικό αδιαφόρησε πλήρως και ευτυχώς που υπήρξαν οι επιστήμονες και οι ειδικοί του Ινστιτούτου «Πέλαγος» και της WWF. Από την πλευρά του ο κ. Φραντζής είχε μόνο καλά λόγια να πει για τη συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής.
Οι εναλλακτικές που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την υγειονομική ταφή του κουφαριού σε τέτοιο σημείο όμως που να είναι δυνατή η εκταφή του ύστερα από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς – επιστημονικούς λόγους ο σκελετός του.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε εάν μεταφερθεί σε μια απομονωμένη παραλία που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση ανθρώπων, είτε σε χώρο που θα βρει ο δήμος. Και οι δύο εναλλακτικές βέβαια είναι αρκετά δύσκολες και γι' αυτό το θέμα ερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή. Το ενδεχόμενο να ρυμουλκηθεί στα ανοικτά και να αφεθεί εκεί δεν προτείνεται ως λύση αφού είναι δυνατόν θαλάσσια ρεύματα να το «οδηγήσουν» σε μια άλλη παραλία και να υπάρξει εκ νέου το ίδιο πρόβλημα.
σχόλια