Η χώρα μας είναι τελευταία και με διαφορά στη χορήγηση ασύλου ,σε ανθρώπους που το ζητούν. Όχι ότι είναι αρνητική, απλώς ούτε καν εξετάζει αυτές τις αιτήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας ή καλύτερα, ανικανότητας της Ελλάδας ,είναι να παραμένουν στα συρτάρια περισσότερες από 54 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. Ποιός ξέρει από πότε?
Η κατάσταση στη χώρα μας ,είχε ως συνέπεια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το γνωστό ΕΔΑΔ, να μας πετάξει έξω από τον κανονισμό Δουβλίνο 2.
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί άξια εμπιστοσύνης για να αναλάβει αιτούντες άσυλο. "Η απόφαση του ΕΔΑΔ ,είναι συγκλονιστική" σημειώνει.
Ο Σουηδός επίτροπος θεωρεί πως η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες «αποτελεί μία ακόμη έκφραση της δυσλειτουργίας του ελληνικού συστήματος» .
Κατά την άποψή του, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίνονται είναι τόσο μικρός που είναι σχεδόν αδύνατο να λάβει κάποιος άσυλο στην Ελλάδα. Μερικοί από τους πρόσφυγες που έχουν ράψει το στόμα τους και κάνουν απεργία πείνας στην Αθήνα περιμένουν χρόνια ολόκληρα. Το σύστημα έχει καταρρεύσει. Λυπάμαι όσους περιμένουν, διότι πολλοί πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο».