Ποιοι είναι οι 6 Έλληνες ερευνητές που θα επιχορηγηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Ποιοι είναι οι 6 Έλληνες ερευνητές που θα επιχορηγηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας Facebook Twitter
φωτό αρχείου/ EPA
0

Έξι Έλληνες επιστήμονες, ο ένας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι υπόλοιποι πέντε της διασποράς, επιλέχθηκαν για να επιχορηγηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grant).

Η νέα «φουρνιά» των άκρως ανταγωνιστικών επιχορηγήσεων του ERC θα δοθεί σε 301 ερευνητές από όλη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ (περίπου δύο εκατομμύρια ανά ερευνητή για διάστημα έως πέντε ετών) και θα δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ. Τις περισσότερες επιχορηγήσεις πήραν επιστήμονες που θα κάνουν έρευνα στη Γερμανία (52), στη Βρετανία (50) και στη Γαλλία (43). Σχεδόν μία στους τρεις ερευνητές (31%) είναι γυναίκα, ενώ η επιλογή έγινε ανάμεσα σε συνολικά 2.453 προτάσεις ερευνητών.

Η Ελλάδα ως χώρα έχει παρουσία με έναν ερευνητή, τον Γιώργο Χαμηλό, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Θα λάβει χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για πέντε έτη, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τoν ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

Οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας του Γ. Χαμηλού θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε πειραματικά μοντέλα λοιμώξεων στη δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού), με επιβεβαίωση στη συνέχεια των ευρημάτων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και ανθρώπους με μυκητικές λοιμώξεις. Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών ρύθμισης της ισορροπίας του σιδήρου σε κυτταρικό και συστημικό επίπεδο αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας των μακροφάγων και άμεσες εφαρμογές στη διάγνωση, στην πρόληψη και στη θεραπεία των διηθητικών μυκητιάσεων.

Επιχορήγηση επίσης θα λάβουν ο Δημήτρης Ζευγώλης, απόφοιτος του ΤΕΙ Ηπείρου και λέκτορας βιοϊατρικής μηχανικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουει (έργο ACHIEVE), ο Δημήτρης Παυλόπουλος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και επίκουρος καθηγητής σήμερα στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του 'Αμστερνταμ (έργο DYNANSE), o Δήμος Δημαρόγκωνας, απόφοιτος του ΕΜΠ και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΚΤΗ) της Στοκχόλμης (έργο LEAFHOUND), o Ανδρέας Βλάχος, απόφοιτος του ΟΠΑ και λέκτορας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (έργο AveriTeC) και ο Ιωάννης Σεχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ Ολλανδίας (έργο BREAST4D).

Ο επόμενος γύρω χρηματοδοτήσεων ERC Consolidator Grant θα δέχεται αιτήσεις έως τις 4 Φεβρουαρίου 2020. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι ερευνητές έχουν ερευνητική εμπειρία επτά έως 12 ετών μετά τη λήψη του διδακτορικού τους. Η χρηματοδότηση θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς των Φυσικών Επιστημών, της Μηχανικής, των Επιστημών Υγείας, των Κοινωνικών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η έρευνα μπορεί να γίνεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό ερευνητικό φορέα.

Μέχρι σήμερα το ERC έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 9.000 ερευνητές σε διάφορα στάδια της καριέρας τους. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων ERC στην Ελλάδα, με εισροή άνω των 36 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM
maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Ελλάδα / maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Πώς μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το ακίνητό του οφείλει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και να λύσει την σπαζοκεφαλιά - Πώς λειτουργεί ο χάρτης maps.ktimatologio.gr
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προβλέψεις, τι θα δημιουργηθεί στον χώρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ