Η Φινλανδία θα επαναπατρίσει παιδιά τζιχαντιστών από τη Συρία

Η Φινλανδία θα επαναπατρίσει παιδιά τζιχαντιστών από τη Συρία Facebook Twitter
0

Η Φινλανδία θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει παιδιά που γεννήθηκαν από Φινλανδές οι οποίες ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που καλούνται να αποφασίσουν αν θα επαναπατρίσουν τα παιδιά αυτά που βρίσκονται παγιδευμένα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Χολ της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Περισσότερα από 30 παιδιά, που γεννήθηκαν από 11 Φινλανδέζες βρίσκονται στο αλ Χολ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, και το μέλλον των γυναικών διχάζει την κυβέρνηση συνασπισμού των πέντε κομμάτων στην Φινλανδία, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα.

Το Κεντρώο Κόμμα, ένας από τους εταίρους των Σοσιαλδημοκρατών της Μάριν, δηλώνει αντίθετο να επιτραπεί στις συζύγους των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να επιστρέψουν στη χώρα, ωστόσο στηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών τους. Το Κεντρώο Κόμμα ανησυχεί για την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, που αναφέρει πως ο επαναπατρισμός κρατούμενων τζιχαντιστών του ΙΚ θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Η Μάριν δήλωσε πως σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης εντός του συνασπισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε η κάθε υπόθεση να εξετάζεται μεμονωμένα. «Ο στόχος των ενεργειών των αρχών είναι η προστασία σε κάθε περίπτωση των συμφερόντων του παιδιού», είπε η πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού ορισμένων μητέρων μαζί με τα παιδιά τους. «Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να βοηθήσουμε ενηλίκους που πήγαν αυτοβούλως στην περιοχή», σημείωσε.

Ο επαναπατρισμός παιδιών χωρίς τις μητέρες τους είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι συροκουρδικές δυνάμεις, που ελέγχουν την περιοχή που περιλαμβάνει το αλ Χολ, εναντιώνονται στο διαχωρισμό παιδιών από τις μητέρες τους.

Η κυβέρνηση της Μάριν θα δεχθεί ερωτήσεις επί του θέματος αύριο σε συνεδρίαση της Βουλής.

Την περασμένη εβδομάδα, η 32χρονη νέα υπουργός Οικονομικών Κάρτι Κουλμούνι δέχθηκε κριτική καθώς ανήρτησε μια άτυπη δημοσκόπηση με το ερώτημα αν η κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στις Φινλανδέζες μητέρες με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος να επιστρέψουν από τη Συρία ή να επιτρέψει μόνο στα παιδιά τους. Η Κουλμούνι ζητούσε από τους ακόλουθους της στο Instagram να ψηφίσουν μεταξύ των επιλογών «παιδιά μόνο» ή «παιδιά και μητέρες» από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ.

«Σοβαρά Φινλανδία; Αυτό είναι φρικτό, αν αληθεύει», σχολίασε την Πέμπτη ο Άντριου Στρόχλεϊν, ο διευθυντής ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ένα κράτος πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του σε όλες τις περιπτώσεις, να μην θέτει αποφάσεις ζωής και θανάτου για αυτούς τους πολίτες σε δημοψηφίσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι θα έρθει μετά; Δημόσιοι απαγχονισμοί με βάση τον ήχο των ζητωκραυγών στο γήπεδο;», είπε ο Στρόχλεϊν.

Μετά τις επικρίσεις η 32χρονη υπουργός διέγραψε την ανάρτησή της και ζήτησε συγγνώμη. «Ο στόχος μου να υπάρξει μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα περίπλοκο θέμα, απέτυχε. Ζητώ συγγνώμη για τη δημοσκόπηση», είπε την Παρασκευή η Κουλμούνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM