Το πικρό εκκρεμές της Maria Schneider

Το πικρό εκκρεμές της Maria Schneider Facebook Twitter
0

Χτες πέθανε σε ηλικία 58 ετών στο Παρίσι χτυπημένη απ' τον καρκίνο η ηθοποιός Maria Schneider γνωστή στους περισσότερους κυρίως από τις 2 ταινίες που πρωταγωνίστησε στα 70ς, Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι και το Επάγγελμα Ρεπόρτερ.



Το αληθινό της όνομα ήταν Marie Christine Gélin και ήταν κόρη του γάλλου ηθοποιού Daniel Gelin και της Marie Christine Schneider. Γεννημένη το 1952 και μεγαλωμένη δύσκολα (ο πατέρας της δεν τη είχε αναγνωρίσει και η σχέση της με την μητέρα της δεν ήταν καλή) φτάνει στο Παρίσι σε ηλικία 15 ετών ψάχνοντας την τύχη της.



Στην αρχή έκανε  διάφορες περιστασιακές δουλειές και δούλευε ως μοντέλο μέχρι που η Μπριζίτ Μπαρντό που είχε υπάρξει συμπρωταγωνίστρια του πατέρα της να την βοηθήσει παιρνοντάς τη στο σπίτι της και βοηθώντας την να υπογράψει συμβόλαιο με τη William Morris Agency.



Διαβάζοντας μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις που είχε δώσει στη Daily Mail το 2007 και συνδυαζοντάς το με τα βιογραφικά στοιχεία της κατάλαβα κάπως τι ήταν αυτό που έκανε αυτό το κάποτε μυστηριώδες κορίτσι με την μελαγχολική σεξουαλικότητα που στις αρχές των ηδονιστικών 70ς εξέφρασε στην μεγάλη οθόνη κάτι από τα δεκάδες υπόγεια ρεύματα που ξεσπάγαν τριγύρω να αποτραβηχτεί από το προσκήνιο της τέχνης της.



Φλογερή και θλιμμένη συγχρόνως, δύσθυμη και αμφισεξουαλική ανα περιόδους, με δυσκολία διαχείρισης του star-status που προέκυψε μετά την επιτυχία των 2 ταινιών κατέφυγε στα ναρκωτικά μέχρι να γνωρίσει στις αρχές των 80ς την επι μεγάλο χρονικό διάστημα συντροφό της εισερχόμενη έτσι σε μια πιο ήρεμη προσωπική περίοδο.



Το sex-cult status της προκλητικής σκηνής από το Τελευταίο Τανγκό βέβαια την ακολουθούσε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της η οποία κινήθηκε σε μέτρια καλλιτεχνικά επίπεδα (εξαιρουμένης της συμμετοχής της στο Les Nuits Fauves το 1992).



Αlienation and affection. Αυτοί ήταν οι πόλοι της ζωής της. Ένα είδος πικρού εκκρεμές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ