Ο καπνός από τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία θα κάνει σύντομα το γύρο της Γης φτάνοντας πίσω στην φλεγόμενη ήπειρο, λέει η NASA.
Οι μεγάλες φωτιές κατά μήκος της ανατολικής ακτής του έθνους καίνε για μήνες, ωθώντας τον καπνό προς τον Ειρηνικό. Η NASA δήλωσε ότι το νέφος καπνού από τις πυρκαγιές της Πρωτοχρονιάς είχε διασχίσει ήδη τη Νότια Αμερική, θολώνοντας τους ουρανούς εκεί και μετακινήθηκε φτάνοντας «στα μισά της γης» μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. «Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, όπως μεταδίδει το BBC.
Εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν καεί στην Αυστραλία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άτομα και καταστρέφοντας περισσότερα από 2.000 σπίτια.
A fleet of NASA satellites 🛰️ working together has been analyzing the aerosols and smoke from the massive fires burning in Australia.https://t.co/93geNvCBnU pic.twitter.com/ZedZ199lvJ
— NASA Goddard (@NASAGoddard) 9 Ιανουαρίου 2020
Η NASA ανέφερε ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές ήταν τόσο μεγάλες που δημιούργησαν έναν «ασυνήθιστα μεγάλο» αριθμό pyrocumulonimbus φαινομένων, αναφερομένη στις λεγόμενες καταιγίδες της φωτιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά. Αυτές δημιούργησαν τα «μονοπάτια» που έστειλαν καπνό στην στρατόσφαιρα, με τα νέφη καπνού να φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 17,7χλμ.
«Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η NASA και πρόσθεσε ότι μελετά τις επιπτώσεις του καπνού σε αυτό το υψόμετρο. Ο οργανισμός σημείωσε ότι ο καπνός είχε αλλάξει το χρώμα του ουρανού στη Νότια Αμερική και επηρέασε δραματικά τη Νέα Ζηλανδία, όπου «προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα».
Μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, η Καμπέρα και η Αδελαΐδα, έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα λόγω καπνού από κοντινές πυρκαγιές.
σχόλια