Ανακατανομή εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνει το Brexit - Τι αλλάζει

Ανακατανομή εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνει το Brexit - Τι αλλάζει Facebook Twitter
Τι αλλαγές αναμένονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ - ΕΡΑ
0

Από την 1η Φεβρουαρίου, μετά το Brexit, πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών και ο αριθμός και η κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την 1η Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 705 έδρες, σε σύγκριση με τις 751 (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από τις συνθήκες της ΕΕ) που είχε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 46 θα παραμείνουν κενές σε αναμονή ενδεχόμενων μελλοντικών διευρύνσεων.

 

Ποιοι είναι οι νέοι ευρωβουλευτές;

 

Όλοι οι νέοι ευρωβουλευτές εξελέγησαν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019. Ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες, ορισμένα από τα ονόματά τους έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ άλλα εκκρεμούν. Μπορείτε να αναζητήσετε όλα τα εν ενεργεία μέλη στην ειδική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καμία έδρα δε χάνεται

Η ανακατανομή των εδρών διασφαλίζει ότι δε θα μειωθεί ο αριθμός ευρωβουλευτών καμίας χώρα της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των εδρών κάποιων κρατών μελών θα αυξηθεί από μία έως πέντε ώστε να αντιμετωπιστεί η υποεκπροσώπηση που παρατηρείται λόγω δημογραφικών και πληθυσμιακών αλλαγών.

Η νέα κατανομή λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών των μικρότερων κρατών.

Αυτή η αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" σημαίνει ότι ναι μεν οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους βουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, αλλά οι ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους πολίτες σε σχέση με τους συναδέλφους τους από μικρότερες χώρες.

Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ το Brexit θα επηρεάσει επίσης τη σύνθεση των επιτροπών και των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών.

H Κομισιόν στη μετά Brexit εποχή 

Περίπου 700 Βρετανοί υπήκοοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το Brexit, παρά τον κανονισμό που προβλέπει ότι οι αξιωματούχοι στον ευρωπαϊκό αυτόν οργανισμό πρέπει να είναι Ευρωπαίοι πολίτες. 

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί πολίτες που εργάζονται ήδη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παυτούν των καθηκόντων τους, στην περίπτωση που μια σύγκρουση συμφερόντων ή μια διεθνής υποχρέωση το καταστήσει αναγκαίο.

Ο αριθμός των Βρετανών αξιωματούχων της ΕΕ μειώθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από το Λονδίνο στις 27 Μαρτίου του 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν 200 λιγότεροι αξιωματούχοι με βρετανικά διαβατήρια. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η συνταξιοδότηση, η λήξη συμβολαίων και η αλλαγή υπηκοότητας. Περίπου 120 πρώην Βρετανοί υπήκοοι, που εργάζονται στην Κομισιόν, άλλαξαν τις εθνικότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια, επισήμανε η Επιτροπή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ