Βομβίνοι: Oι άγριες μέλισσες στο χείλος μαζικής εξαφάνισης εν μέσω «κλιματικού χάους»

Βομβίνοι: Oι άγριες μέλισσες στο χείλος μαζικής εξαφάνισης εν μέσω «κλιματικού χάους» Facebook Twitter
0

O πληθυσμός των βομβίνων, είδος συγγενικό της μέλισσας, καταγράφει σημαντική μείωση σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, λένε οι επιστήμονες.

Το «κλιματικό χάος» έχει προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες σε ολόκληρες ηπείρους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια μελέτη δείχνει ότι η πιθανότητα επιβίωσης ενός πληθυσμού βομβίνων, που είναι γνωστοί ως «μπάμπουρες» και άγριες μέλισσες, σε οποιοδήποτε τόπο έχει μειωθεί κατά 30% κατά τη διάρκεια μίας μόνο γενιάς ανθρώπων. Οι ερευνητές λένε ότι τα ποσοστά μείωσης είναι τέτοια που υποδηλώνουν «μαζική εξαφάνιση».

Μια νέα ανάλυση δείχνει πως η πιθανότητα να βρεθεί ένας βομβίνος σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από τη δεκαετία του '70. Οι θερμοκρασίες που ανεβαίνουν, θα προκαλέσουν όλο και περισσότερες μειώσεις πληθυσμών, οι οποίες είναι ήδη πιο σοβαρές από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, ανέφεραν ερευνητές.

Οι βομβίνοι είναι βασικοί επικονιαστές πολλών φρούτων, λαχανικών και άγριων φυτών. Χωρίς αυτούς, ορισμένες καλλιέργειες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, μειώνοντας την τροφή για τον άνθρωπο και τα αμέτρητα άλλα είδη.

Ο Δρ Tim Newbold του College του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι υπήρξαν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι βομβίνοι κινούνται βόρεια προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική όπως θα περίμενε κανείς με την αλλαγή του κλίματος. Οι μειώσεις του πληθυσμού των εντόμων έχουν τεκμηριωθεί ήδη από μια σειρά επιπλέον αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, των ασθενειών και της απώλειας οικοτόπων.

«Η μείωση του πληθυσμού είναι ήδη πιο σοβαρή από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Peter Soroye του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά. «Έχουμε συνδέσει αυτό το φαινόμενο με την αλλαγή του κλίματος - και πιο συγκεκριμένα με τις ακραίες θερμοκρασίες και όσα προκαλεί η αλλαγή του κλίματος», είπε. Οι βομβίνοι έχουν πληγεί περισσότερο στις νότιες περιοχές, όπως η Ισπανία και το Μεξικό, λόγω των συχνότερων ζεστών ετών. Και ενώ οι πληθυσμοί έχουν επεκταθεί σε ψυχρότερες βόρειες περιοχές, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις απώλειες. Αυτές οι μειώσεις συνδέονται με είδη που ωθούνται πέρα από τις θερμοκρασίες που δεν είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως, λένε οι επιστήμονες, τονίζοντας πως η εξαφάνισή τους από μια περιοχή, σημαίνει ότι είτε έχουν μετακινηθεί αλλού είτε έχουν πεθάνει.

Είναι γνωστό από καιρό ότι οι βομβίνοι είναι φτιαγμένοι για το κρύο, με τα σώματά τους να έχουν την ικανότητα να παράγουν θερμότητα ενώ πετούν, γεγονός που συχνά τους επιτρέπει να είναι οι πρώτες μέλισσες που εμφανίζονται την άνοιξη. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πιο θερμά που καταγράφηκαν στα 139 χρόνια παρακολούθησης της παγκόσμιας θερμότητας. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jeremy Kerr. Τα έντομα μπορούν απλώς να υπερθερμανθούν, όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν έμμεσες επιπτώσεις στη βλάστηση και τα λουλούδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιμοκτονία των μελισσών αυτών.

Ο Jonathan Bridle και η Alexandra van Rensburg του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ περιέγραψαν τα ευρήματα ως «ανησυχητικά». Σχολιάζοντας στο επιστημονικό περιοδικό Science, δήλωσαν: «Η νέα μελέτη προσθέτει ένα αυξανόμενο αριθμό στοιχείων για ανησυχητικές, ευρέως διαδεδομένες απώλειες βιοποικιλότητας και για ποσοστά παγκόσμιας αλλαγής που ξεπερνούν πλέον τα κρίσιμα όρια της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων».

Με πληροφορίες από BBC/ Νational Geographic

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ