Βανουάτου: Γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη

Βανουάτου: Γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη Facebook Twitter
Το Βανουάτου είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη
0

Ένα από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη μας βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι το Βανουάτου.

Η χώρα που αποτελείται από σχεδόν 80 νησιά και βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευτυχισμένα έθνη στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Happy Planet.

Για την κατάταξη αυτής της λίστας λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ευημερία του έθνους, το προσδόκιμο ζωής, τα επίπεδα ανισοτήτων, αλλά και το οικολογικό αποτύπωμα. Τι κάνει όμως τόσο ευτυχισμένη αυτή τη μικροσκοπική χώρα;

Το BBC επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο είναι πως από το 1980- όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το Βανουάτου από τη γαλλο-βρετανική κυριαρχία- η γη ανήκει μόνο σε γηγενείς πολίτες και δεν μπορεί να πωληθεί σε ξένους. Έρευνα του 2011, από την εθνική στατιστική υπηρεσία του Βανουάτου, έδειξε ότι οι άνθρωποι με πρόσβαση στη γη είναι, κατά μέσο όρο, πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν έχουν.

Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα των 298.000 κατοίκων ζουν σε αγροτικές περιοχές και η πλειονότητα έχουν πρόσβαση σε γη στην οποία μπορούν να ζήσουν και να καλλιεργήσουν. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ανταλλάσσονται χωρίς χρήματα αγαθά όπως γουρούνια, γλυκοπατάτες ή kava, ένα ντόπιο είδος πιπεριάς.

Μια άλλη πηγή ευτυχίας είναι η ισχυρές συνδέσεις των νησιωτών με την παράδοση, σύμφωνα με το BBC, αλλά και τα τοπία, που ποικίλουν από τα βραχώδη όρη μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Παρόλα αυτά, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές και τα τελευταία χρόνια τα νησιά απειλούνται από το γεγονός ότι ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, αλλά και από τις αλλαγές του καιρό.

Μάλιστα, του Βανουάτου θεωρείται η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με έκθεση του 2014 από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, το 2015 ο κυκλώνας Παμ σάρωσε τα νησιά, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και άφησε 75.000 ανθρώπους άστεγους. Όμως, οι κάτοικοι γρήγορα άρχισαν να ξαναχτίζουν τα χωριά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Diddy: Από τη φυλακή, διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media

Διεθνή / Diddy: Διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media μέσα από τη φυλακή

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο άλλοτε μεγιστάνας της ραπ έχει ζητήσει από την οικογένεια του να δημιουργήσει «αφηγήματα» υποστηρικτικά προς τον ίδιο, αλλά και να επηρεάσει υποψήφιους μάρτυρες στη δίκη του
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Η έναρξη της στρατολόγησης από το DOGE δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μόνο μέσω premium λογαριασμού στο X
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Διεθνή / «Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί
LIFO NEWSROOM