Βανουάτου: Γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη

Βανουάτου: Γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη Facebook Twitter
Το Βανουάτου είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη
0

Ένα από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη μας βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι το Βανουάτου.

Η χώρα που αποτελείται από σχεδόν 80 νησιά και βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευτυχισμένα έθνη στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Happy Planet.

Για την κατάταξη αυτής της λίστας λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ευημερία του έθνους, το προσδόκιμο ζωής, τα επίπεδα ανισοτήτων, αλλά και το οικολογικό αποτύπωμα. Τι κάνει όμως τόσο ευτυχισμένη αυτή τη μικροσκοπική χώρα;

Το BBC επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο είναι πως από το 1980- όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το Βανουάτου από τη γαλλο-βρετανική κυριαρχία- η γη ανήκει μόνο σε γηγενείς πολίτες και δεν μπορεί να πωληθεί σε ξένους. Έρευνα του 2011, από την εθνική στατιστική υπηρεσία του Βανουάτου, έδειξε ότι οι άνθρωποι με πρόσβαση στη γη είναι, κατά μέσο όρο, πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν έχουν.

Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα των 298.000 κατοίκων ζουν σε αγροτικές περιοχές και η πλειονότητα έχουν πρόσβαση σε γη στην οποία μπορούν να ζήσουν και να καλλιεργήσουν. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ανταλλάσσονται χωρίς χρήματα αγαθά όπως γουρούνια, γλυκοπατάτες ή kava, ένα ντόπιο είδος πιπεριάς.

Μια άλλη πηγή ευτυχίας είναι η ισχυρές συνδέσεις των νησιωτών με την παράδοση, σύμφωνα με το BBC, αλλά και τα τοπία, που ποικίλουν από τα βραχώδη όρη μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Παρόλα αυτά, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές και τα τελευταία χρόνια τα νησιά απειλούνται από το γεγονός ότι ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, αλλά και από τις αλλαγές του καιρό.

Μάλιστα, του Βανουάτου θεωρείται η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με έκθεση του 2014 από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, το 2015 ο κυκλώνας Παμ σάρωσε τα νησιά, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και άφησε 75.000 ανθρώπους άστεγους. Όμως, οι κάτοικοι γρήγορα άρχισαν να ξαναχτίζουν τα χωριά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Κορυφαία πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Διεθνή / Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Ξεχωριστά από τη δημόσια διαφωνία, μια ομάδα ηγετικών πανεπιστημίων σχεδιάζει στρατηγικά στο παρασκήνιο την αντίδρασή της στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal
LIFO NEWSROOM