Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Οικονομίδης και Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ παρουσιάζουν το soundtrack στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Οικονομίδης και Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ παρουσιάζουν το soundtrack στο Γαλλικό Ινστιτούτο Facebook Twitter
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γιάννης Οικονομίδης.
0

Με αφορμή την ψηφιακή κυκλοφορία του σάουντρακ «Ballad for a pierced heart» o Γιάννης Οικονομίδης θα υποδεχθεί τον διακεκριμένο Γάλλο συνθέτη Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο Μπερνάρ έχει γράψει την μουσική για ταινίες του Μισέλ Γκοντρί και έχει συνεργαστεί με τον Ένιο Μορικόνε.


Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο για τον Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ από το ντοκιμαντέρ «In the tracks of Jean-Michel Bernard». Στη συνέχεια, ο συνθέτης θα συνομιλήσει με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και τον κριτικό κινηματογράφου Χρήστο Μήτση ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση με το κοινό.


Θα προλογίσει ο Γιάννης Οικονομίδης και θα παρευρεθούν οι πρωταγωνιστές της ταινίας: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης και Στάθης Σταμουλακάτος.

Λίγα λόγια για τον Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ

Ο θρύλος Ρέι Τσαρλς τον αποκάλεσε ιδιοφυΐα ενώ ο Μισέλ Γκοντρί του ανέθεσε να γράψει μουσική για τις ταινίες του. Σήμα κατατεθέν της δουλειάς του είναι το σχεδόν μόνιμα «ιδιότροπα» παιχνιδιάρικο ύφος, είτε συνθέτει για κωμωδία είτε για δράμα.


Ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των δύο ετών, και κατόπιν έλαβε κλασική μουσική εκπαίδευση -παράλληλα με αμέτρητες τζαζ επιρροές. Το βάπτισμα του πυρός στον κινηματογράφο το έλαβε όταν έκανε τις πρώτες του συνεργασίες με τους φημισμένους και απόλυτα επιτυχημένους συνθέτες του χώρο, Λάλο Σίφριν και Ένιο Μορικόνε.


Η πραγματική στροφή στην καριέρα του όμως ήρθε όταν ο Μισέλ Γκοντρί τον κάλεσε να συνθέσει τα τραγούδια της πρώτης του ταινία μεγάλου μήκους Human Nature. Έκτοτε συνέθεσε, μεταξύ άλλων, το σκορ για τις ταινίες του Γκοντρί The Science of Sleep και Be Kind Rewind, και αυτές της Φανί Αρντάν, Chimeres Absentes και Cadences Obstinee.

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Οικονομίδης και Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ παρουσιάζουν το soundtrack στο Γαλλικό Ινστιτούτο Facebook Twitter
Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ: Ο θρύλος Ρέι Τσαρλς τον αποκάλεσε ιδιοφυΐα ενώ ο Μισέλ Γκοντρί του ανέθεσε να γράψει μουσική για τις ταινίες του.


Από το 2000 μέχρι το 2003 εργάστηκε τόσο ως μουσικός διευθυντής όσο και ως πιανίστας, στο Ray Charles Quintet, και από το 2014 ξεκίνησε να διδάσκει σύνθεση μουσικής κινηματογράφου στο Ωδείο του Παρισίου, Paris XII.


Η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το άλμπουμ «Jean-Michel Bernard plays Lalo Schifrin», αφιερωμένο στην μακρόχρονη καριέρα του θρυλικού Λάλο Σίφριν (συνθέτη των «Επικίνδυνων Αποστολών»), το οποίο περιέχει τρία κομμάτια για δύο πιάνα με την συμμετοχή του ίδιου του Λάλο Σίφριν.


Την κυκλοφορία του δίσκου τον Σεπτέμβρη του 2017, ακολούθησαν συναυλίες στο Λος Άντζελες, το Παρίσι και το Blue Note Jazz Festival του Τόκυο.

Ο Γιάννης Οικονομίδης για τον συνθέτη

«Η συνάντηση με τον Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Υπέροχος άνθρωπος, τόσο ζεστός και τόσο ανθρώπινος, πολύ γενναιόδωρος και με μια εκπληκτική αίσθηση του χιούμορ. Καλλιτέχνης φτιαγμένος από αυτό το μοναδικό υλικό, τόσο σπάνιο αυτές τις εποχές που όλα πάνε κατά διαόλου.


Είναι ένας ξεχωριστός, αληθινός καλλιτέχνης, και η μουσική του δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ο Ζαν-Μισέλ είναι η μουσική του, και η μουσική του είναι ο Ζαν-Μισέλ. Όλες οι ποιότητες της προσωπικότητάς του είναι διαρκώς παρούσες στις συνθέσεις του, ώστε ακούγοντάς τις, να μπορούμε να λέμε: «Ναι, ήμουν κι εγώ εκεί. Τον συνάντησα. Έκανα αυτό το ταξίδι μαζί του. Με τον συνθέτη Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ».

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου
Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήνα
Ώρα προσέλευσης: 19.30
Είσοδος ελεύθερη.
Το σάουντρακ «Ballad for a pierced heart» θα κυκλοφορήσει στις 21/2 από την Boriginal.
H «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» θα προβάλλεται από 5 Μαρτίου αποκλειστικά στον κινηματογράφο Άστυ.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ