Πέθανε η Αμερικανίδα μαθηματικός, Κάθριν Τζόνσον, η μαύρη επιστήμονας της NASA της οποίας η ζωή και το έργο άνοιξε δρόμους όχι μόνο για την επιστήμη, αλλά και στον αγώνα για φυλετική ισότητα.
Γεννημένη τον Αύγουστο του 1918, κατάφερε να σπουδάσει μαθηματικά στο Κολέγιο της Δυτικής Βιρτζίνια και να εργαστεί στη NASA. Κόντρα στα εμπόδια που συνεπαγόταν τόσο το φύλο της όσο και το χρώμα του δέρματός της στην Αμερική των μέσων του περασμένου αιώνα, ήταν εκείνη που με τους ακριβείς υπολογισμούς της σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς, άνοιξε το δρόμο για την εκτόξευση επανδρωμένων σκαφών στο διάστημα, μεταξύ αυτών και της ιστορικής αποστολής Apollo 11 που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.
Η NASA που περιγράφει την Τζόνσον ως μία από τις «πιο επιδραστικές προσωπικότητες», ανακοίνωσε το θάνατό της μέσω Twitter. «Σήμερα γιορτάζουμε τα 101 χρόνια ζωής της και τιμούμε την κληρονομιά της αριστείας που κατέρριψε τα φυλετικά και κοινωνικά εμπόδια» αναφέρεται στην ανάρτηση.
We're saddened by the passing of celebrated #HiddenFigures mathematician Katherine Johnson. Today, we celebrate her 101 years of life and honor her legacy of excellence that broke down racial and social barriers: https://t.co/Tl3tsHAfYB pic.twitter.com/dGiGmEVvAW
— NASA (@NASA) February 24, 2020
Το 2015, ο Αμερικανός τέως πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την είχε τιμήσει με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας - την υψηλότερη τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών - σημειώνοντας πως «η Κάθριν Τζόνσον αρνήθηκε να περιοριστεί στις προσδοκίες της κοινωνίας για το φύλο και τη φυλή της, επεκτείνοντας έτσι τα σύνορα της ανθρωπότητας».
Το 2016, η ιστορία της - καθώς και άλλων δύο Αφροαμερικανίδων επιστημόνων της NASA - έγινε γνωστή μέσω της ταινίας «Hidden Figures». Στην ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκοτ Λι Σέτερλι, την κεντρική ηρωίδα Κάθριν Τζόνσον υποδύεται η Ταράτζι Χένσον, με συμπρωταγωνίστριες τις Οκτάβια Σπένσερ και Τζανέλ Μονέ, στους ρόλους των Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, αντιστοίχως...
Το 2017, η NASA είχε ονομάσει προς τιμήν της ένα κτήριο, το Katherine G. Johnson Computational Research Facility, στο ερευνητικό κέντρο Λάνγκλεϊ, στο Χάμπτον.
«Βοήθησε το έθνος μας να επεκτείνει τα σύνορα του διαστήματος. Κάνοντας παράλληλα τεράστια βήματα που άνοιξαν τις πόρτες για τις γυναίκες και τους μαύρους, στο πλαίσιο του οικουμενικού αιτήματος για την εξερεύνηση του διαστήματος» ανέφερε ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Με πληροφορίες από New York Times/BBC