Η Αργεντινή έτοιμη να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις

Η Αργεντινή έτοιμη να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις Facebook Twitter
0

Η Αργεντινή είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη σημαντική λατινοαμερικανική χώρα που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις.

Ο πρόεδρος της, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις. «Το κράτος πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες του γενικότερα και ειδικότερα τις γυναίκες», ανέφερε. «Η κοινωνία στον 21ο αιώνα πρέπει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της που πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα τους», πρόσθεσε.

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε μια κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολική περιοχή 21 χωρών, είναι νόμιμη μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, με πληθυσμούς 11,2 και 3,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Είναι επίσης νόμιμη στην Αγγλικανική Γουιάνα με πληθυσμό 780.000 κατοίκων.

Σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο, η Αργεντινή - με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων - θα γίνει το πρώτο σημαντικό έθνος που θα νομιμοποιήσει την πρακτική. Ένα προηγούμενο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων καταψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018, με πολλούς να εκτιμούν πως ο τότε πρόεδρος υποχώρησε στην ισχυρή αντιπολίτευση της εκκλησίας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το νομοσχέδιο στηρίζεται από τον πρόεδρο και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί εδώ και καιρό για τις αμβλώσεις, χαιρέτισαν την ανακοίνωση. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι... σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η συγγραφέας Ana Correa. «Η αποποινικοποίηση και η νομιμοποίηση της άμβλωσης είναι τελικά εφικτή».

Έως τώρα οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή εάν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας. Η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Αϊτή, η Ονδούρα και η Νικαράγουα έχουν άμεσες απαγορεύσεις, χωρίς εξαιρέσεις. «Η ποινικοποίηση της άμβλωσης έχει καταδικάσει πολλές γυναίκες, γενικά φτωχότερες γυναίκες, να αναζητήσουν τρόπους να το κάνουν μυστικά, θέτοντας την υγεία τους και μερικές φορές τη ζωή τους, σε κίνδυνο», ανέφερε ο πρόεδρος μιλώντας για τους λόγους που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Η Mariela Belski, της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή, χαιρέτισε την ανακοίνωση. «Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος άκουσε τις απαιτήσεις των γυναικών, των εφήβων και των κοριτσιών και ότι έχει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή είναι έτοιμη για αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM